Με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης στη διαστημική βιομηχανία για υποβολή πληροφοριών (Request for Information – RFI) εκκινούν τα υπουργεία Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαδικασία για το σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία ολοκληρωμένου Τηλεπικοινωνιακού Δορυφορικού Συστήματος.
Με την απόκτηση ελληνικού δορυφόρου επιδιώκεται η κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών του υπουργείου Άμυνας και δυνητικά άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών.
Με το RFI μεταξύ άλλων ζητούνται κοστολογικά στοιχεία, προκειμένου η κυβέρνηση να αποφασίσει για τις τεχνικές δυνατότητες του δορυφόρου που θα προμηθευτεί, ώστε στη συνέχεια να δεσμευτεί το αναγκαίο ποσό στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας το οποίο θα καλύψει τη σχετική δαπάνη. Καταγράφονται τρία σενάρια: για Τηλεπικοινωνιακό Δορυφορικό Σύστημα κόστους 150 έως 200 εκατ., 200 έως 300 εκατ. και 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται και ο χρόνος παράδοσης.
Ειδικότερα βάσει του RFI επιδιώκεται η ανάπτυξη εθνικού δορυφόρου MILSATCOM (Military Satellite Communications) ώστε η χώρα να καλύψει εθνικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές και κυβερνητικές ανάγκες και να αποκτήσει επίγεια υποδομή (εθνικής ιδιοκτησίας σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων σταθμών οπτικής επικοινωνίας).
Στους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και άμυνας με την αξιοποίηση και την ανάπτυξη διαστημικής υποδομής, η διασφάλιση εθνικής αυτονομίας σε θέματα ασφάλειας (π.χ. έλεγχος των συνόρων και διαχείριση κρίσεων) αλλά και η ανάπτυξη της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας με την υποστήριξη της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας.
Επίσης, τα δύο υπουργεία με το RFI ζητούν πληροφορίες για τις εταιρίες που θα μπορούσαν να έχουν συμμετοχή στο έργο και τις δυνατότητες τους, ενώ τονίζεται ότι το ποσοστό της εμπλοκής της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας και οι συνέργειες πρέπει να δηλωθούν με σαφήνεια και να είναι οι μέγιστες δυνατές.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού, Δημητρίου Χούπη και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
Συζήτησαν θέματα επικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων τα οποία σύμφωνα με δήλωση του κ. Δένδια «αποτελούν σημαντικό τμήμα της Ατζέντας 2030». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ακολούθως ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να αποκτήσει τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα η υλοποίηση του προγράμματος των μικροδορυφόρων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προθεσμία για την αποστολή απαντήσεων για τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο είναι η 30/9/2024.