Έρευνα της Opensignal για την αξιοπιστία του fixed broadband αποκαλύπτει τα κενά στην πρόσβαση, χρησιμοποιώντας τον νέο δείκτη Broadband Reliability Experience για να αξιολογήσει την εμπειρία σταθερής ευρυζωνικότητας σε 18 χώρες, διερευνώντας τις διαφορές στην αξιοπιστία μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αξιοπιστία των δικτύων στις αστικές περιοχές είναι σταθερά υψηλότερη, καθώς τα νοικοκυριά σε αστικές περιοχές διαθέτουν καλύτερες υποδομές, ταχύτερες συνδέσεις και πιο καινούργιο εξοπλισμό. Η αξιοπιστία σε αστικές περιοχές μεσαίου εισοδήματος, όπως η Χιλή και η Πολωνία, ξεπερνά εκείνη των αγροτικών περιοχών σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος. Η κοινή χρήση υποδομών δεν σχετίζεται με υψηλή αξιοπιστία ή μικρό ψηφιακό χάσμα, ενώ χώρες με περιορισμένη κοινή χρήση υποδομών αλλά στοχευμένες επιδοτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές αποδίδουν καλύτερα.
Η τοπογραφία και η πυκνότητα του πληθυσμού εμφανίζονται ως κρίσιμοι παράγοντες για το μέγεθος του ψηφιακού χάσματος. Αγορές με συγκεντρωμένους πληθυσμούς σε αστικές περιοχές παρουσιάζουν μικρά χάσματα, ενώ οι χώρες με δύσκολη μορφολογία εμφανίζουν μεγάλα κενά. Παράλληλα, χώρες με περιοχές μεσαίας πυκνότητας, όπως οι ΗΠΑ και η Ισπανία, έχουν σχετικά μικρά ψηφιακά χάσματα.
Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, οι καταναλωτές σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία θεωρούν την υψηλή αξιοπιστία/σταθερότητα πιο σημαντική από την ελκυστική τιμή όταν επιλέγουν πακέτο ευρυζωνικότητας. Ο δείκτης Broadband Reliability Experience της Opensignal, που χρησιμοποιεί κλίμακα 100-1000 βαθμών, μετρά την ευρυζωνική εμπειρία σε νοικοκυριά όπου χρησιμοποιούνται πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα.
Η ανάλυση της εταιρείας κατατάσσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες αξιοπιστίας: υψηλή (πάνω από 650), μέτρια (500-650) και χαμηλή (κάτω από 500). Οι χώρες με υψηλή αξιοπιστία είναι η Σουηδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Χώρες με μέτρια αξιοπιστία περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Βραζιλία. Τέλος, χώρες με χαμηλή αξιοπιστία είναι η Ινδία, η Κολομβία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες τείνουν να έχουν καλύτερη αξιοπιστία, αν και άλλοι παράγοντες, όπως τα ρυθμιστικά πλαίσια και ο ανταγωνισμός, είναι επίσης σημαντικοί.
Η εμπειρία αξιοπιστίας είναι κατά μέσο όρο 23% υψηλότερη στις αστικές περιοχές από ό,τι στις αγροτικές. Οι αστικές περιοχές έχουν υψηλότερη συγκέντρωση πληθυσμού και νοικοκυριών, καθιστώντας την επένδυση και τη συντήρηση υποδομών πιο οικονομικά βιώσιμη. Το κόστος ανά χρήστη είναι χαμηλότερο και οι αστικοί συνδρομητές επωφελούνται από καλύτερες υποδομές.
Οι τεχνολογίες πρόσβασης και η θέση της πλησιέστερης καμπίνας στον δρόμο παίζουν επίσης ρόλο στην εμπειρία σε σχέση με την αξιοπιστία. Η εμπειρία διαφέρει σημαντικά μεταξύ συνδέσεων FTTH και FTTC/N. Παράγοντες όπως η διαμόρφωση του Wi-Fi router και το πακέτο που επιλέγει ο πελάτης επηρεάζουν επίσης την εμπειρία. Χώρες με δύσκολη γεωγραφία, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ανάπτυξη υποδομών.
Κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στοχευμένες επιδοτήσεις για ιδιωτικές επενδύσεις σε αγροτικές περιοχές συνδέονται με υψηλότερη αξιοπιστία. Προγράμματα όπως το Rural Digital Opportunity Fund (RDOF) στις ΗΠΑ και το Universal Broadband Fund (UBF) στον Καναδά συμβάλλουν, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, στη μείωση του ψηφιακού χάσματος.
Η επέκταση της σταθερής ευρυζωνικότητας σε αγροτικές περιοχές αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος και οι λιγότεροι πάροχοι. Οι αγροτικές περιοχές εξαρτώνται περισσότερο από λιγότερο αξιόπιστες τεχνολογίες, όπως το xDSL και η δορυφορική ευρυζωνικότητα. Οι αστικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη υιοθέτηση υψηλότερων κατηγοριών ταχύτητας, αποκαλύπτοντας σημαντικές διαφορές στην ποιότητα των υπηρεσιών.
Σε ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, η αξιοπιστία στις αστικές περιοχές είναι ισοδύναμη ή καλύτερη από την εμπειρία σε αγροτικές περιοχές, σε πλούσιες αγορές. Η αξιοπιστία στα αστικά κέντρα της Χιλής είναι ανώτερη από την εμπειρία σε αγροτικές περιοχές πολλών πλούσιων χωρών, ενώ τα αστικά νοικοκυριά στην Πολωνία βιώνουν πιο αξιόπιστη ευρυζωνικότητα από τα αγροτικά νοικοκυριά σε πολλές πλούσιες χώρες.
Τέλος, η ζήτηση του τελικού χρήστη επηρεάζεται από την οικονομική προσιτότητα, την ψηφιακή παιδεία και την αντιλαμβανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες. Οι περισσότεροι χρήστες αγοράζουν πακέτα που περιορίζουν τις ταχύτητές τους, επηρεάζοντας την εμπειρία τους.
Εν κατακλείδι, τα αστικά κέντρα απολαμβάνουν ανώτερη αξιοπιστία ευρυζωνικότητας λόγω της υψηλότερης πυκνότητας πληθυσμού και των καλύτερων υποδομών. Ορισμένες χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Χιλή και η Πολωνία, υπερβαίνουν τις προσδοκίες, με την αξιοπιστία στα αστικά κέντρα να υπερβαίνει ακόμη και τις αγροτικές περιοχές σε πλουσιότερα έθνη. Σύμφωνα με την έρευνα, χρειάζονται τολμηρές πολιτικές, ευρεία υιοθέτηση οπτικών ινών και καινοτόμες λύσεις για να κλείσει το ψηφιακό χάσμα και να εξασφαλιστεί αξιόπιστη πρόσβαση για όλους.