Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Βρετανίας προχώρησαν στην υπογραφή κοινής δήλωσης, με στόχο να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό ανταγωνισμό στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να υιοθετήσουν προστατευτικά μέτρα από τακτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.
«Ως αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μοιραζόμαστε μια δέσμευση προς τα συμφέροντα των λαών και των οικονομιών μας. Καθοδηγούμενοι από τους αντίστοιχους νόμους μας, θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και τη δίκαιη και έντιμη μεταχείριση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Αυτό βασίζεται στη γνώση ότι οι δίκαιες, ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές θα βοηθήσουν να ξεκλειδώσουν τις ευκαιρίες, την ανάπτυξη και την καινοτομία που αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να προσφέρουν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
«Οι νομικές μας εξουσίες και τα δικαιοδοτικά μας πλαίσια διαφέρουν και τελικά, οι αποφάσεις μας θα παραμείνουν πάντα κυρίαρχες και ανεξάρτητες. Ωστόσο, αν οι κίνδυνοι που περιγράφονται παρακάτω υλοποιηθούν, πιθανότατα θα το κάνουν με τρόπο που δεν θα σέβεται τα διεθνή σύνορα. Ως αποτέλεσμα, εργαζόμαστε για να μοιραστούμε μια κατανόηση των ζητημάτων, όπου είναι κατάλληλο, και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις αντίστοιχες εξουσίες μας, όπου είναι απαραίτητο».
Οι τρεις πλευρές χαρακτηρίζουν την generative τεχνητή νοημοσύνη ένα «τεχνολογικό σημείο καμπής», τονίζοντας πως «αυτά τα σημεία μπορούν να εισάγουν νέους τρόπους ανταγωνισμού, καταλύοντας ευκαιρίες, καινοτομία και ανάπτυξη. Συνεπώς, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι το κοινό θα αποκομίσει τα πλήρη οφέλη. Αυτό απαιτεί εγρήγορση και προστασία από τακτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τον δίκαιο ανταγωνισμό».
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, αν και αναγνωρίζονται τα μεγάλα πιθανά οφέλη από τις νέες υπηρεσίες που η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά να φτάσουν στην αγορά, υπάρχουν και κίνδυνοι. Κλειδί για την αξιολόγηση αυτών των κινδύνων θα είναι η εστίαση στο πώς τα αναδυόμενα επιχειρηματικά μοντέλα διαμορφώνουν τα κίνητρα και τελικά τη συμπεριφορά. Ένας από τους κινδύνους είναι ο συγκεντρωτικός έλεγχος κρίσιμων πόρων. Εξειδικευμένα τσιπ, σημαντική υπολογιστική ισχύς, δεδομένα μεγάλης κλίμακας και εξειδικευμένη τεχνική εμπειρία, αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη των θεμελιωδών μοντέλων.
Αυτό, όπως αναφέρεται, θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει έναν μικρό αριθμό εταιρειών σε θέση να εκμεταλλευτούν υπάρχοντα ή αναδυόμενα σημεία συμφόρησης και να έχουν υπερβολική επιρροή στην μελλοντική ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος της καινοτομίας ή να επιτρέψει στις εταιρείες να το διαμορφώσουν προς όφελός τους, εις βάρος του δίκαιου ανταγωνισμού που ωφελεί το κοινό και τις οικονομίες.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η εδραίωση ή η επέκταση της δύναμης αυτών των εταιρειών, σε αγορές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα θεμελιώδη μοντέλα εμφανίζονται σε μια περίοδο «που οι μεγάλες υφιστάμενες ψηφιακές εταιρείες ήδη απολαμβάνουν σημαντικά συσσωρευμένα πλεονεκτήματα». Αυτό, όπως υπογραμμίζεται, μπορεί να δώσει σε αυτές τις εταιρείες την ικανότητα να προστατευθούν από τις διαταραχές που προκαλεί το AI ή να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να επεκτείνουν ή να εδραιώσουν τη θέση τους, εις βάρος του μελλοντικού ανταγωνισμού.
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, αρκετές κοινές αρχές θα εξυπηρετήσουν γενικά την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την προώθηση της καινοτομίας. Μία από αυτές είναι η δίκαιη μεταχείριση. Οι εταιρείες που έχουν ισχύ στην αγορά μπορούν να ενισχύσουν τα εμπόδια, να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και την καινοτομία από τρίτους και να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό. Το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης θα ωφεληθεί περισσότερο όσο οι εταιρείες ασκούν δίκαιη μεταχείριση.
Μια άλλη αρχή είναι η διαλειτουργικότητα. Ο ανταγωνισμός και η καινοτομία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερα όσο περισσότερο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και οι εισροές τους μπορούν να διαλειτουργούν μεταξύ τους. Επιπλέον, η επιλογή είναι κρίσιμη. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στο οικοσύστημα του AI θα ωφεληθούν εάν έχουν επιλογές μεταξύ διαφόρων προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων που προκύπτουν από μια ανταγωνιστική διαδικασία.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για τον ανταγωνισμό. Αυτοί περιλαμβάνουν τον κίνδυνο οι αλγόριθμοι να επιτρέπουν στους ανταγωνιστές να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες, να καθορίζουν τιμές ή να συνωμοτούν για άλλους όρους ή επιχειρηματικές στρατηγικές κατά παράβαση των νόμων ανταγωνισμού. Επίσης, οι αλγόριθμοι μπορεί να επιτρέπουν στις εταιρείες να υπονομεύουν τον ανταγωνισμό μέσω άδικων πρακτικών τιμολόγησης ή αποκλεισμού. Οι αρχές δεσμεύονται να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν αυτούς και άλλους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν.
Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, δηλώνουν αποφασισμένες να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν οποιουσδήποτε κινδύνους προκύψουν σε σχέση με άλλες εξελίξεις και εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, πέρα από τη generative AI. Τονίζουν, επίσης, πως θα είναι σε επαγρύπνηση για οποιεσδήποτε απειλές κατά της προστασίας των καταναλωτών προκύψουν από τη χρήση και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.