Επί τάπητος τίθεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το πάγιο αίτημα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας για την αύξηση των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα διεθνώς ορισμένα, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί απόφαση για τη σύσταση της προβλεπόμενης επιτροπής που θα μελετήσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί σχετικά.
Βάσει του οικείου θεσμικού πλαισίου σήμερα τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα γενικά είναι στο 70% σε σχέση με τις διεθνείς οδηγίες και στο 60% όταν η κεραία είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την περίμετρο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.
Για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας η εναρμόνιση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θεωρείται απαραίτητο βήμα στο πλαίσιο της διαδικασίας ψηφιοποίησης της χώρας, ως προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων 5G και τη μετάβαση σε πλήρως αυτόνομα 5G δίκτυα (5G Stand Alone – 5G SA).
Η εναρμόνιση υποστηρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) και η Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία, το Περιβάλλον και τους Ανακύπτοντες Κινδύνους (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks – SCHEER).
Όπως υποστηρίζεται η μη εναρμόνιση περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την πλήρη αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων και υπονομεύει την υλοποίηση μεγάλου τμήματος των νέων επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί για την ανάπτυξη δικτύων 5G.
Υπεύθυνη για τον έλεγχο των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη χώρα μας είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Ωστόσο δεν έχει την πρωταρχική θεσμική αρμοδιότητα να καθορίσει τα όρια.
Πρόκειται για μια κατά βάση πολιτική απόφαση και ως τέτοια θα αναμετρηθεί με το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ακόμα και το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης.
Βάσει του θεσμικού πλαισίου η εξέταση της ανάγκης αναπροσαρμογής των ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που έχουν καθοριστεί με την υπ’ αριθμ. 53571/3839/1.9.2000 απόφαση, διενεργείται από εννιαμελή ειδική επιτροπή που συστήνεται με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εργασίας, της ΕΕΑΕ, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της SCHEER και της επιστημονικής κοινότητας.
Αναμένεται με ενδιαφέρον το αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά να ανοίξει τη συζήτηση αυτή με δεδομένο ότι το όλο θέμα προκαλεί αντιδράσεις. Και μπορεί οι αντιδράσεις να προέρχονται από μικρή μερίδα πολιτών ωστόσο η τεχνοφοβία που ελλοχεύει στην ελληνική κοινωνία προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση που δύναται να παρασύρει περισσότερους πολίτες.
Μια πρώτη συζήτηση για το αν θα ξεκινήσει η εξέταση του θέματος με τη σύσταση της προαναφερόμενης επιτροπής έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.