Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια κούρσα γύρω από τις πατέντες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, καταθέτοντας περισσότερα από 38.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από το 2014 έως το 2023.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του ΟΗΕ (WIPO), μεταξύ 2014-2023, περισσότερα από 38.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το GenAI προήλθαν από την Κίνα, έξι φορές περισσότερα από εκείνα που κατατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέληξαν στη δεύτερη θέση.
Το GenAI (generative ΑΙ) επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου κειμένου, εικόνων, μουσικής και κώδικα, τροφοδοτώντας μια σειρά βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων chatbots όπως το ChatGPT, το Google Gemini και το Ernie της Baidu.
«Το GenAI έχει αναδειχθεί σε τεχνολογία που αλλάζει παιχνίδι, παρέχοντας τη δυνατότητα να μετασχηματίσουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε, ζούμε και παίζουμε», δήλωσε ο Daren Tang, Γενικός Διευθυντής του WIPO.
Από την εισαγωγή της αρχιτεκτονικής Deep Neural Network, που είναι πλέον συνώνυμη με το GenAI, ο αριθμός των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτό έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 800% έως 2023, σύμφωνα με την έκθεση του WIPO.
Ο επικεφαλής του WIPO πρόσθεσε ότι, με την ανάλυση των τάσεων και των δεδομένων, ο οργανισμός στοχεύει να δώσει σε όλους μια καλύτερη κατανόηση του πού αναπτύσσεται αυτή η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και της κατεύθυνσης στην οποία οδηγείται.
«Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής να διαμορφώσουν την ανάπτυξη του GenAI για το κοινό μας όφελος και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της καινοτομίας και των δημιουργικών μας οικοσυστημάτων», σημείωσε.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας GenAI αντιπροσωπεύουν σήμερα το 6% όλων των πατεντών για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, παγκοσμίως.
Οι δέκα πρώτοι περιλαμβάνουν την Tencent (2.074), την Ping An Insurance (1.564), το Baidu (1.234), την κινεζική Ακαδημία Επιστημών (607), την IBM (601), τον όμιλο Alibaba (571), την Samsung Electronics (468), την Alphabet (443), την Bytedance (418) και την Microsoft (377).
Από την άποψη της τοποθεσίας, η Κίνα (38.210) βρέθηκε επικεφαλής, ξεπερνώντας κατά πολύ τις ΗΠΑ (6.276), τη Δημοκρατία της Κορέας (4.155), την Ιαπωνία (3.409) και την Ινδία (1.350). Αξίζει να σημειωθεί πως η Μ. Βρετανία είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή τοποθεσία (6η παγκοσμίως), με 714 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ωστόσο, η Γερμανία βρίσκεται κοντά (708) και έχει δημοσιεύσει περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από τη Μ. Βρετανία τα τελευταία χρόνια.
Τα δεδομένα της εικόνας και του βίντεο κυριαρχούσαν στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας GenAI (17.996 εφευρέσεις), ακολουθούμενα από το κείμενο (13.494) και τον λόγο ή την μουσική (13.480).
Η GenAI αναμένεται πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές βιομηχανίες. Για παράδειγμα, υπ΄ρξαν πολλές πατέντες στις επιστήμες της ζωής (5.346 οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ 2014 και 2023). Άλλες αξιοσημείωτες εφαρμογές είναι οι επιχειρηματικές λύσεις, η βιομηχανία και η κατασκευή, η μεταφορά, η ασφάλεια και οι τηλεπικοινωνίες.