Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων παγκοσμίως αυξήθηκε από 3.600 το 2015 σε περισσότερα από 7.000 σήμερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αυτά τα data centers έχουν αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, καθώς, εάν λειτουργήσουν συνεχώς και με πλήρη ισχύ, θα καταναλώνουν 508 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ξεπερνώντας τη συνολική παραγωγή χωρών όπως η Ιταλία ή η Αυστραλία.
Στο μέλλον, η κατανάλωση ενέργειας των κέντρων δεδομένων προβλέπεται να φτάσει τις 1.580 TWh έως το 2034, κάτι που ισοδυναμεί με την τρέχουσα χρήση ενέργειας που παρουσιάζει η Ινδία. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις συνοδεύονται από σημαντική αβεβαιότητα, δεδομένης της ραγδαίας προόδου και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης – καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις του είναι εξαιρετικά σημαντικές, σε σχέση και με την εκπαίδευση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται.
Παρά την ταχεία επέκταση, οι τεχνολογικές εταιρείες τονίζουν ότι τα data centers αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας. Ωστόσο, έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί στο 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μια τέτοια αύξηση είναι σημαντική, δεδομένου ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σχετικά σταθερή ή ακόμη και μειώθηκε σε ορισμένες περιοχές.
Σε παγκόσμιο πλαίσιο, τα κέντρα δεδομένων καταναλώνουν ήδη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις περισσότερες χώρες, με μόνο 16 από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια.
Ως απάντηση στις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις, οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud -Amazon, Microsoft, Google- έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, ώστε να τροφοδοτήσουν τα κέντρα δεδομένων τους εξ ολοκλήρου με πράσινη ενέργεια. Η Amazon στοχεύει να το πετύχει μέχρι το επόμενο έτος, ενώ η Google και η Microsoft το 2030, επενδύοντας σε καινοτομίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, όπως η βελτιστοποίηση της απόδοσης των τσιπ και των διακομιστών, η βελτίωση των συστημάτων ψύξης και η εξισορρόπηση των φορτίων με βάση τη διαθεσιμότητα της πράσινης ενέργειας.
Παρά τις προσπάθειες, ορισμένοι ηγέτες του κλάδου, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, πιστεύουν ότι ένα σημαντικό ενεργειακό επίτευγμα, δυνητικά από την πυρηνική ενέργεια, είναι απαραίτητο για την κάλυψη των μελλοντικών απαιτήσεων με βιώσιμο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Amazon απέκτησε πρόσφατα ένα κέντρο δεδομένων με πυρηνική ενέργεια στην Πενσυλβάνια και εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια. Το ενδιαφέρον της Microsoft και της Amazon για την πυρηνική ενέργεια υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης ισχυρών και επεκτάσιμων ενεργειακών λύσεων.
Η πορεία προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τα κέντρα δεδομένων παραμένει αβέβαιη. Ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και η στροφή προς την πράσινη ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας, η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας και οι τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν τρομερές προκλήσεις. Η Microsoft, για παράδειγμα, έχει αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της να γίνει αρνητική στον άνθρακα έως το 2030.