Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι έτοιμη να βοηθήσει, ώστε να φτάσει το διαδίκτυο στους 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους που παραμένουν χωρίς πρόσβαση, σύμφωνα με το State of Broadband 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Broadband Commission for Sustainable Development των ITU και UNESCO.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις και παρέχονται υπηρεσίες. Η έκθεση υπογραμμίζει πώς το AI αναδιαμορφώνει την παροχή παραδοσιακών υπηρεσιών για την ευημερία των ανθρώπων σε τομείς όπως η κυβέρνηση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και τα χρηματοοικονομικά.
Η ανάλυση εντοπίζει, επίσης, προκλήσεις που σχετίζονται με το AI και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση ενέργειας, την παραπληροφόρηση, την ενίσχυση των προκαταλήψεων και τη διάκριση λόγω φύλου. Την ίδια στιγμή, περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παραμένουν offline, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).
Όπως αναφέρεται, ενώ η συνολική χρήση του διαδικτύου αυξάνεται, τα οφέλη της πρόσβασης κατανέμονται άνισα, ενισχύοντας τις επίμονες ψηφιακές ανισότητες που επηρεάζουν τις γυναίκες και τους ανθρώπους σε χώρες με χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι μεταξύ των άλλων ομάδων που μένουν πίσω.
Η Επιτροπή Ευρυζωνικότητας αναθεώρησε την πρόοδο για το 2025, που αποτελείται από επτά στόχους δράσης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και την καθολική συνδεσιμότητα. Ένας στόχος για την προσιτότητα της κινητής ευρυζωνικότητας είναι κοντά στην επίτευξη, ενώ ένας στόχος για την ισότητα των φύλων στην πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα έχει επιτευχθεί σε ορισμένες χώρες, αν και όχι παγκοσμίως.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι το AI και οι αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να οδηγήσουν την πρόοδο στην ευρυζωνικότητα και τους SDGs. Ωστόσο, η εξισορρόπηση της προώθησης των οφελών του AI ενώ γίνεται διαχείριση των προκλήσεων αποτελεί βασικό καθήκον για όσους διαμορφώνουν πολιτική, που «τρέχουν να προλάβουν» τις επιπτώσεις των τεχνολογιών.