Τα smartphone έχουν εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο από μια απλή συσκευή επικοινωνίας. Είναι ένας προσωπικός βοηθός, ένα εργαλείο για πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών, ένα σύστημα παρακολούθησης της υγείας και άλλα πολλά. Με τις αυξανόμενες δυνατότητες της κινητής, η ασφάλεια έχει εξελιχθεί σε ζήτημα πρωταρχικής σημασίας. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι η χρήση βιομετρικού ελέγχου ταυτότητας.
Η εξέλιξη της βιομετρικής ασφάλειας
Αυτή η «διαδρομή» καινοτομίας ξεκίνησε με τους αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι οποίοι έγιναν ευρέως δημοφιλείς με το iPhone 5S το 2013. Ακολούθησε η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που έκανε την εμφάνιση της με το iPhone X το 2017. Οι συγκεκριμένες τεχνολογικές εξελίξεις έθεσαν τα θεμέλια για πιο εξελιγμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά ασφαλείας.
1. Βελτιωμένη αναγνώριση προσώπου
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις από την παρουσίαση της. Οι μελλοντικές εξελίξεις αναμένεται πως θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ακρίβειας και της ασφάλειας – όπως με την ενσωμάτωση τρισδιάστατης χαρτογράφησης προσώπου. Σε αντίθεση με τα τρέχοντα 2D μοντέλα, η 3D αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιεί κάμερες με ανίχνευση βάθους για να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη του προσώπου. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να διακρίνει μεταξύ ενός πραγματικού προσώπου και μιας φωτογραφίας ή μάσκας.
2. Σάρωση ίριδας και αμφιβληστροειδούς
Η χρήση σάρωσης ίριδας και αμφιβληστροειδούς αναμένεται πως θα γίνει ακόμη πιο διαδεδομένη στα smartphones, προσφέροντας υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας σε σύγκριση με το δακτυλικό αποτύπωμα και την αναγνώριση προσώπου. Η συγκεκριμένη σάρωση περιλαμβάνει την ανάλυση των μοναδικών σχεδίων που εντοπίζονται στην ίριδα του ματιού, ενώ η σάρωση αμφιβληστροειδούς εξετάζει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.
3. Αναγνώριση φωνής
Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής είναι μια ακόμη πολλά υποσχόμενη εξέλιξη. Περιλαμβάνει την ανάλυση των μοναδικών χαρακτηριστικών της φωνής, όπως ο τόνος και ο ρυθμός. Αυτή η μέθοδος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για hands-free έλεγχο και καταστάσεις όπου οι παραδοσιακές βιομετρικές μέθοδοι δεν είναι πρακτικές. Οι μελλοντικές εξελίξεις θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ακρίβειας και στη μείωση των επιπτώσεων του θορύβου από το περιβάλλον. Επιπλέον, η ενσωμάτωση ΑΙ θα επιτρέψει στο σύστημα να μαθαίνει και να προσαρμόζεται σε ανεπαίσθητες αλλαγές στη φωνή του χρήστη με την πάροδο του χρόνου.
4. Συμπεριφορική Βιομετρική
Η βιομετρική συμπεριφορά είναι ένα αναδυόμενο πεδίο που αναλύει μοτίβα στη συμπεριφορά του χρήστη για να επαληθεύσει την ταυτότητα του. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο πληκτρολογεί ή ακόμα και κρατά το smartphone του. Τα μελλοντικά κινητά πιθανότατα θα ενσωματώνουν προηγμένους αισθητήρες και αλγόριθμους AI για την παρακολούθηση και ανάλυση αυτών των μοτίβων, σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο πληκτρολογεί ο χρήστης ένα μήνυμα ή η γωνία με την οποία κρατάει τη συσκευή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον συνεχή έλεγχο ταυτότητας.
5. Πολυτροπικός βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας
Το μέλλον της βιομετρικής ασφάλειας βρίσκεται στον πολυτροπικό έλεγχο ταυτότητας, ο οποίος συνδυάζει πολλαπλές βιομετρικές μεθόδους για επαλήθευση της ταυτότητας. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσώπου, ίριδας και φωνής, τα smartphone θα μπορούν να παρέχουν υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας από οποιαδήποτε μεμονωμένη μέθοδο. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ψευδών θετικών και αρνητικών. Τα μελλοντικά smartphone πιθανότατα θα διαθέτουν απρόσκοπτη ενσωμάτωση διαφόρων βιομετρικών μεθόδων, επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν τον προτιμώμενο συνδυασμό για έλεγχο ταυτότητας.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης
Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην πρόοδο της βιομετρικής ασφάλειας, αναλύοντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τον εντοπισμό προτύπων και τη βελτίωση της ακρίβειας των βιομετρικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η AI μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ του πραγματικού χρήστη και πιθανών εισβολέων, αναλύοντας ανεπαίσθητες διαφορές στα βιομετρικά δεδομένα. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης θα μπορούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές σε βιομετρικά χαρακτηριστικά.
Καθώς τα smartphone εισέρχονται, ολοένα και περισσότερο, στη ζωή μας, η ανάγκη για προηγμένα μέτρα ασφαλείας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης θα ενισχύσει περαιτέρω την ακρίβεια και την αξιοπιστία, καθιστώντας τη βιομετρική ασφάλεια αναπόσπαστο μέρος της χρηστικής εμπειρίας.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη στήλη Future Proof του περιοδικού Infocom