Στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η StartupBlink. Και αυτό παρά το ότι παρουσίασε μια μικρή πτώση στην κατάταξη της, τόσο περιφερειακά, όσο και σε παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Εταιρείες που ξεχωρίζουν, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι οι Viva Wallet, Peoplecert, Workable, Hack the Box και Hellas Direct.
Πιο συγκεκριμένα, η περιφερειακή κατάταξη της Ελλάδας την τοποθετεί στην 30η θέση για το 2024, από την 28η στην οποία είχε βρεθεί έναν χρόνο πριν – που ήταν και το καλύτερο «πλασάρισμα» της για την τελευταία πενταετία. Παγκοσμίως, η χώρα μας βρέθηκε στην 49η θέση, από την 46η του 2023. Σημειώνεται πως η καλύτερη θέση της τελευταίας 5ετίας ήταν η 44η, το 2020. Τα funding deals έφτασαν τα 29, με 155,8 εκατ. δολάρια.
Η StartupBlink σημειώνει πως η Ελλάδα παρουσίασε πτώση κατά τρεις θέσεις, «κινδυνεύοντας να μείνει έξω από το παγκόσμιο top 50». Στη Δυτική Ευρώπη, η χώρα μας υποχωρεί κατά μία θέση, καθώς την ξεπερνάει η Κύπρος, και πλέον βρίσκεται στην 19η θέση. Επιπρόσθετα, κατατάσσεται στην 23η θέση παγκοσμίως ως προς τον αντίκτυπο των διεθνών γεγονότων γύρω από τις startups, στο οικοσύστημα.
Τρεις ελληνικές πόλεις κατατάσσονται στις 1.000 πρώτες, με το Ηράκλειο να ακολουθεί την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τις δύο κορυφαίες, σε κατάταξη, να σημειώνουν πτώση. Η Αθήνα βρίσκεται επικεφαλής του ελληνικού οικοσυστήματος, με βαθμολογία που είναι μεγαλύτερη κατά τρεις φορές από τη δεύτερη Θεσσαλονίκη, «κάτι που δείχνει μια ήπια συγκέντρωση». Η Αθήνα κατατάσσεται 120η, η Θεσσαλονίκη 470η, το Ηράκλειο 759ο, ενώ η Πάτρα εντοπίζεται χαμηλά, στην 1181η θέση.
Στα Βαλκάνια, η θέση της Αθήνας στην κατάταξη καταλαμβάνεται, πλέον, από τη Σόφια στη Βουλγαρία, που βρίσκεται τώρα στην τρίτη θέση περιφερειακά. Παρά την αρνητική της δυναμική στην παγκόσμια κατάταξη, η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο top 10 των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά δύο θέσεις. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κατέχει την 7η θέση στον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τομέα των ταξιδιών.
Η κατάταξη των κορυφαίων δέκα startup οικοσυστημάτων έχει ως εξής: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία.
«Η χώρα θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχος περιφερειακός κόμβος για τις startup»
Στο σχετικό overview, η StartupBlink σημειώνει πως «η Ελλάδα ανακάμπτει επιτέλους από μια εξαιρετικά επιζήμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008. Η χώρα τιμήθηκε με το Economist’s Country of the Year Award για τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα. Παράλληλα, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση, ενισχύοντας ενεργά την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος των startup. Αυτό το περιβάλλον έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Τα σημαντικότερα επιτεύγματα περιλαμβάνουν τόσο τη Viva Wallet όσο και την PeopleCert, που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποτιμήσεις το 2022. Τέτοιες ιστορίες επιτυχίας εμπνέουν τους επιχειρηματίες και ενισχύουν τα κίνητρα σε όλους τους τομείς του οικοσυστήματος. Η χώρα έχει το πλεονέκτημα ενός υψηλού επιπέδου αγγλόφωνου εργατικού δυναμικού και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει εγγύτητα με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίες θα υποστήριζαν τη δημιουργία ενός περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου.
Ωστόσο, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί το ταλέντο στη χώρα, ενθαρρύνοντας και μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης. Με βαριά γραφειοκρατία και διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών, το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα των startup της Ελλάδας έχει ακόμη προκλήσεις να ξεπεράσει.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ο δημόσιος τομέας λαμβάνει έναν πρωτοποριακό ρόλο στον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του startup περιβάλλοντος, ιδίως στην ανάπτυξη ενός δικτύου για την προώθηση και καθοδήγηση μελλοντικών επιχειρηματιών και την καθοδήγηση επενδυτών προς startups πρώιμου σταδίου. Ένα παράδειγμα είναι το EquiFund, ένα fund-of-funds. Επιπλέον, το Elevate Greece και το Startup Greece είναι δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες που φέρνουν startups και επενδυτές μαζί, για να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στο startup οικοσύστημα.
Για να αξιοποιηθούν αυτές τις πρωτοβουλίες και να βελτιωθεί περαιτέρω το περιβάλλον των startup, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την πρόσφατη θετική της τάση, να είναι επιχειρηματικά φιλική και να διευκολύνει τη ζωή των επιχειρηματιών. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον μπορεί να δει βελτιώσεις, λόγω του σημαντικού κόστους γραφειοκρατίας και κοινωνικής ασφάλισης.
Έξυπνες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική. Αυτές θα προκαλούσαν, επίσης, θετική δημοσιότητα, δημιουργώντας πραγματικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο αφήγημα για το τοπικό οικοσύστημα. Βλέπουμε ήδη βελτιωμένες πολιτικές να αρχίζουν να εμφανίζονται, όπως η Digital Nomad Visa, φορολογικά κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκπτώσεις σε δαπάνες που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση.
Συνολικά, ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας είναι ένα ενθαρρυντικό σήμα για το μέλλον. Αυτή η ψηφιακή στροφή ανοίγει το δρόμο για σημαντικές βελτιώσεις στα οικοσυστήματα των startup, καθώς αυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με τις κατάλληλες δημόσιες πρωτοβουλίες, η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένας κυρίαρχος περιφερειακός κόμβος για τις startup».