Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, μόλις το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων έκαναν χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης το 2023, με τη χώρα μας να βρίσκεται πέμπτη από το τέλος στον σχετικό πίνακα. Εντούτοις, το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο, σε σύγκριση με το 2,6% του 2021.
Γενικότερα, σύμφωνα πάντα με την Eurostat, το 2023, το 8% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη αφορά σε συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως το text mining, το computer vision, η αναγνώριση ομιλίας, η παραγωγή φυσικής γλώσσας, η μηχανική μάθηση και η βαθιά μάθηση για τη συλλογή ή/και τη χρήση δεδομένων για την πρόβλεψη, τη σύσταση ή την απόφαση -με διαφορετικά επίπεδα αυτονομίας– της βέλτιστης δράσης για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.
Τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους που χρησιμοποίησαν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην περασμένη χρονιά ήταν στη Δανία (15,2%), στη Φινλανδία (15,1%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στη Ρουμανία (1,5%), στη Βουλγαρία (3,6%), στην Πολωνία (3,7%) και στην Ουγγαρία (3,7%).
Όσον αφορά στον τύπο της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούσαν αυτές οι επιχειρήσεις, η αυτοματοποίηση διαφορετικών ροών εργασίας ή η βοήθεια στη λήψη αποφάσεων (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών με βάση το λογισμικό AI) παρουσίασε τη σημαντικότερη υιοθέτηση, με το 3% των επιχειρήσεων να τη χρησιμοποιούν. Ακολούθησε η εκτέλεση ανάλυσης γραπτού λόγου (text mining, 2,9%) και μηχανικής μάθησης (π.χ. βαθιά μάθηση, 2,6%).
Άλλοι τύποι τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τη μετατροπή ομιλούμενης γλώσσας σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανή (αναγνώριση ομιλίας, 2,5% των επιχειρήσεων), αναγνώριση αντικειμένων ή προσώπων με βάση εικόνες (αναγνώριση εικόνας, επεξεργασία εικόνας, 2,2%), δημιουργία γραπτής ή προφορικής γλώσσας (παραγωγή φυσικής γλώσσας, 2,1%) και η δυνατότητα φυσικής κίνησης μηχανών μέσω αυτόνομων αποφάσεων που βασίζονται στην παρατήρηση του περιβάλλοντος (αυτόνομα ρομπότ, αυτοοδηγούμενα οχήματα και αυτόνομα drones, 0,9%).