Σύμφωνα με μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα, η έλλειψη κυβερνοδεξιοτήτων αυξάνεται, υπάρχει ανάγκη για περισσότερους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια και πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός του προσωπικού με καλή γνώση ζητημάτων κυβερνοασφάλειας σε κάθε εταιρεία σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτά τα πορίσματα συνάδουν με μια πρόσφατη έκθεση ανάλυσης προοπτικών που δημοσίευσε ο Οργανισμός της ΕΕ για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), στην οποία επισημαίνεται ότι το χάσμα κυβερνοδεξιοτήτων φαίνεται να συνδέεται στενά με τις κυβερνοαπειλές, φαινόμενο που αποτελεί μείζονα απειλή για τη λειτουργία των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών και για την ενιαία αγορά στο σύνολό της.
Η Επιτροπή έχει ενισχύσει τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης και προβολής των πρωτοβουλιών για τις δεξιότητες κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων επαγγελματιών κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποτελεί μέρος των δράσεων που αναλήφθηκαν μέσω της Ακαδημίας Κυβερνοδεξιοτήτων, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από έναν χρόνο με στόχο την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και για την ανθεκτικότητά της. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν συναντήθηκαν σήμερα με υψηλόβαθμους εκπροσώπους του κλάδου και οργανώσεων που δεσμεύτηκαν να παράσχουν δωρεάν προγράμματα κατάρτισης στην Ακαδημία.
Επιπλέον, η Επιτροπή συμπεριέλαβε το δίκτυο Women4Cyber στην πλατφόρμα της Ακαδημίας για την ενεργό καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Φέτος, η Επιτροπή διέθεσε 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη έργων κατάρτισης σε κυβερνοδεξιότητες για τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και για τον δημόσιο τομέα. Έτσι, το συνολικό ποσό που επενδύθηκε από το 2021 σε έργα και πρωτοβουλίες για τη στήριξη των κυβερνοδεξιοτήτων από κοινού με τα κράτη μέλη και τους εταίρους του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης θα είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους το φθινόπωρο του 2024.