Στην προσαιγιάλωση του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος BlueMed στα Χανιά προχώρησε η Sparkle.
Το Blue Med είναι το νέο καλώδιο της Sparkle, που συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Το καλώδιο εντάσσεται στο ευρύτερο σύστημα Blue & Raman Submarine Cable Systems, το οποίο κατασκευάζεται σε συνεργασία με τη Google και άλλους παρόχους, που δραστηριοποιούνται από τη Μέση Ανατολή έως τη Βομβάη της Ινδίας.
Με τέσσερα ζεύγη οπτικών ινών και δυνατότητα μετάδοσης άνω των 25 Tbps (Terabits/sec) ανά ζεύγος, το BlueMed θα προσφέρει συνδέσεις Internet με υψηλές ταχύτητες και λύσεις συνδεσιμότητας υψηλής απόδοσης ,σε Internet Service Providers, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παρόχους περιεχομένου, επιχειρήσεις και ιδρύματα, υποστηρίζοντας τις αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας και ενισχύοντας την ψηφιακή εξέλιξη των διασυνδεδεμένων χωρών.
Η πόντιση ξεκίνησε το 2023 στην Τυρρηνική Θάλασσα, από τη Γένοβα έως το Παλέρμο, με διακλαδώσεις στη Μασσαλία και τη Μπαστιά (Κορσική), το Golfo Aranci (Σαρδηνία) και την Πομέτζια (Ρώμη).
Από το Παλέρμο, το καλώδιο διέσχισε το στενό της Μεσσήνης για να φτάσει στην Κρήτη από όπου θα συνεχίσει με περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, μέχρι και την Άκαμπα της Ιορδανίας.
Τα χερσαία τμήματα της Τυρρηνίας και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία, ενώ περαιτέρω επεκτάσεις στη Μεσόγειο, καθώς και η πλήρης λειτουργία του τμήματος από τη Γένοβα στην Άκαμπα, αναμένονται εντός του έτους.
Στην Κρήτη, το καλώδιο BlueMed καταλήγει στο Data Center της Sparkle στα Χανιά, έναν σταθμό προσαιγιάλωσης που διασυνδέεται με τα χερσαία δίκτυα του νησιού και το δίκτυο MedNautilus της Sparkle, το οποίο εκτείνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Τουρκία και την Ιταλία.
Η Sparkle, σύμφωνα με τα στελέχη της, επενδύει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κόμβου για να φιλοξενήσει επιπλέον έργα υποβρυχίων καλωδίων, συμπεριλαμβανομένου του GreenMed που θα διασχίζει την Αδριατική διασυνδέοντας την Ιταλία με την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την Ελλάδα και την Τουρκία, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μιας εναλλακτικής διαδρομής low latency (χαμηλής καθυστέρησης) μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Πρέσβη της Ιταλίας Paolo Cuculi, με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του προέδρου της Sparkle, Alessandro Pansa, του διευθύνοντος συμβούλου, Enrico Bagnasco, του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας στην Ελλάδα, Daniele Mancuso και του Νίκου Κωνσταντινίδη, επικεφαλής του Open Hub της Sparkle.
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για «μια υποδομή κρίσιμης σημασίας, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την ανθεκτικότητα της κίνησης ψηφιακών δεδομένων, ενώ συγχρόνως υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας στο στόχο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγμένες υποδομές, όπως το BlueMed θα υποστηρίξουν επίσης άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που προάγει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της υπολογιστικής καινοτομίας και της έρευνας, υποστηρίζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data. Η προσαιγιάλωση του καλωδίου BlueMed, αντικατοπτρίζει όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε, όταν δεσμευόμαστε από κοινού για ένα σημαντικό σκοπό».
«Με την εγκατάσταση του BlueMed στην Κρήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας ψηφιακής διαδρομής για την κίνηση του Internet μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ασίας», δήλωσε ο Enrico Bagnasco.
«Με το BlueMed, ενισχύουμε τη μακροχρόνια παρουσία μας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού οικοσυστήματος με ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση με τον κόσμο», πρόσθεσε ο Daniele Mancuso και πρόσθεσε: «Διαθέτοντας τέσσερα Data Centers στη χώρα και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ψηφιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων λύσεων IoT και δικτύων, διασφαλίζουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις και θεσμούς, αποτελεσματική επικοινωνία τόσο εντός της έδρας τους όσο και με τα εξωτερικά τους οικοσυστήματα».