Δεκαέξι εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης δεσμεύτηκαν να αναπτύξουν την τεχνολογία με ασφάλεια, σε μια εποχή που οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να συμβαδίσουν με την ταχεία καινοτομία και τους αναδυόμενους κινδύνους.
Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι αμερικανικές Google, Meta, Microsoft και OpenAI, καθώς και εταιρείες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι εταιρείες υποστηρίζονται από μια ευρύτερη δήλωση του G7, της ΕΕ, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας, που πραγματοποιήθηκε σε μια virtual συνάντηση η οποία φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak, και τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol.
Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι τα έθνη συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την καινοτομία του AI. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης για να προστατεύσουμε την ευημερία και τη δημοκρατία της κοινωνίας μας», είπε ο Yoon, αναφερόμενος σε ανησυχίες όπως τα deepfake.
Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πλαισίων διακυβέρνησης, των σχεδίων για ένα δίκτυο ινστιτούτων ασφάλειας και της δέσμευσης με διεθνείς φορείς, σε μια πρώτη συνάντηση για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων.
Οι εταιρείες που δεσμεύτηκαν, επίσης, για την ασφάλεια περιλαμβάνουν τις Zhipu.ai, Tencent, Meituan, Xiaomi, Ινστιτούτο Καινοτομίας Τεχνολογίας των ΗΑΕ, Amazon, IBM, και Samsung Electronics.
Οι συγκεριμένοι οργανισμοί δεσμεύτηκαν να δημοσιεύσουν πλαίσια ασφαλείας για τη μέτρηση των κινδύνων, να αποφύγουν μοντέλα όπου οι κίνδυνοι δεν θα μπορούσαν να μετριαστούν επαρκώς και να διασφαλίσουν τη διακυβέρνηση και τη διαφάνεια.