Καθώς τα smartphones πληθαίνουν, το περιβαλλοντικό αποτύπωµα που αφήνουν είναι ανησυχητικά µεγάλο. Από την εξόρυξη πρώτων υλών µέχρι την ενέργεια που καταναλώνεται κατά την παραγωγή, τη χρήση και την τελική απόρριψή τους, τα κινητά τηλέφωνα έχουν σηµαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Καθώς το ζήτηµα της βιωσιµότητας έρχεται, ολοένα και περισσότερο, στο προσκήνιο, αυξάνεται και η ανάγκη για καινοτοµίες που θα µειώσουν αυτόν τον αντίκτυπο. Με άλλα λόγια, έχει έρθει η ώρα να βάλουµε το θέµα της βιωσιµότητας στο speed dial!
Η ιδέα των αρθρωτών smartphone έχει κάνει την εµφάνιση της εδώ και κάποια χρόνια, µε το concept να προσφέρει µια επαναστατική προσέγγιση για τη µείωση του λεγόµενου e-waste και την προώθηση της βιωσιµότητας. Σε αντίθεση µε τα «παραδοσιακά» smartphone, τα οποία απαιτούν πλήρη αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης ή για την αναβάθµιση ενός µεµονωµένου στοιχείου, οι αρθρωτές υλοποιήσεις επιτρέπουν στους χρήστες να αλλάξουν ή να αναβαθµίσουν συγκεκριµένα µέρη -όπως την κάµερα, την µπαταρία ή την οθόνη- χωρίς να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη συσκευή. Αυτό θα µπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κινητών και να µειώσει σηµαντικά τη σπατάλη και τη ζήτηση για νέες πρώτες ύλες. Αποτελεί µια ουσιαστική «αµφισβήτηση» του status quo που, αν και µέχρι σήµερα δεν έχει γίνει mainstream, αφήνει πολλά περιθώρια και υποσχέσεις για το µέλλον µε την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Την ίδια στιγµή, καθώς η αναζήτηση για βιώσιµες λύσεις συνεχίζεται, η ανάπτυξη βιοαποικοδοµήσιµων υλικών έχει αναδειχθεί ως µια πολλά υποσχόµενη ευκαιρία. Ήδη υπάρχουν µελέτες για χρήση οργανικών υλικών και βιοπλαστικών που µπορούν να αποσυντεθούν φυσικά, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των smartphone που καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων.
Αυτά τα υλικά, που προέρχονται ακόµη και από ανανεώσιµες πηγές, προσφέρουν µια πιο πράσινη εναλλακτική λύση στα συµβατικά πλαστικά και µέταλλα, τα οποία χρειάζονται εκατοντάδες χρόνια για να διασπαστούν. Η υιοθέτηση βιοαποδοµήσιµων εξαρτηµάτων στην κατασκευή των smartphone θα µπορούσε να µειώσει δραστικά τον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων που µολύνουν τους χώρους υγειονοµικής ταφής και τις θάλασσες, σηµατοδοτώντας ένα σηµαντικό βήµα προόδου.
Μια άλλη πρωτοποριακή καινοτοµία στην «αγορά» των βιώσιµων smartphone είναι η ενσωµάτωση δυνατοτήτων ηλιακής φόρτισης. Αν και απέχουµε πολύ από µια πρακτική και βιώσιµη λύση αυτού του τύπου, εξοπλίζοντας συσκευές µε ηλιακούς συλλέκτες ή χρησιµοποιώντας αξεσουάρ ηλιακής φόρτισης, οι κατασκευαστές θα µπορούσαν να διευρύνουν τους τρόπους που έχουν στη διάθεση τους για να µειώσουν την εξάρτηση από συµβατικές πηγές ενέργειας. Μια τέτοια τεχνολογία θα µπορούσε να αξιοποιήσει την άφθονη και ανανεώσιµη ενέργεια που προσφέρει ο ήλιος, µειώνοντας το αποτύπωµα άνθρακα που σχετίζεται µε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και κάτι τέτοιο βρίσκεται ακόµη σε πολύ αρχικά στάδια, η ηλιακή φόρτιση φέρνει στο προσκήνιο ένα µέλλον όπου τα smartphone θα µπορούν να τροφοδοτούνται µε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, συµβάλλοντας στις παγκόσµιες προσπάθειες κατά της κλιµατικής αλλαγής.
Συνοψίζοντας, κεντρική θέση σε κάθε στρατηγική για πιο «πράσινα» smartphones έχει η χρήση ανακυκλωµένων υλικών, τα οποία χρησιµεύουν για τη διατήρηση πεπερασµένων πόρων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, παράλληλα µε τις καινοτοµίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης µέσω προηγµένων εξαρτηµάτων και τεχνολογιών φόρτισης. Επιπλέον, η παράταση της διάρκειας ζωής των smartphone, µε τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, τη διευκόλυνση των επισκευών και τη διασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης τους, αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη µείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η προώθηση µιας κυκλικής οικονοµίας µέσω προγραµµάτων επαναγοράς και ανακύκλωσης, σε συνδυασµό µε προσπάθειες ενηµέρωσης των καταναλωτών, ενισχύει την πολύπλευρη προσέγγιση που απαιτείται. Η συνεργασία µε τους ενδιαφερόµενους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασµού, καθώς και πέρα από αυτήν, είναι ζωτικής σηµασίας για τον καθορισµό προτύπων βιωσιµότητας.
Η πορεία προς µια πιο βιώσιµη βιοµηχανία smartphone είναι γεµάτη µε προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες για καινοτοµία. Η ενθάρρυνση της έρευνας, της ανάπτυξης και της ευρείας υιοθέτησης φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων, είναι επιτακτική ανάγκη για να γίνει αυτό το όραµα πραγµατικότητα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στη στήλη Future Proof του περιοδικού Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες