Τη δημιουργία data center δυναμικότητας 25 MW, αλλά και την παροχή υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας χρηματοδότησης της κατασκευής του υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, θέμα που έχει αναδείξει το infocom, λέγοντας ότι το έργο (πρώτη φάση) εισέρχεται σε φάση κατασκευής.
Υπενθυμίζεται ότι στον φορέα υλοποίησης του EMC συμμετέχουν η Saudi Telecom (STC – ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και μεταξύ των βασικών παρόχων στη Μέση Ανατολή) με 72%, η ΔΕΗ με 25% και η Telecommunication Telephony Satellite Applications – TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία) με 3%.
Η πρώτη φάση του EMC αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία χρηματοδότησης (κοινοπρακτικό δάνειο τύπου Project Financing) υπεγράφη την μεγάλη εβδομάδα μεταξύ των ενδιαφερόμενων και είναι συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ.
Επικεφαλής των δανειστριών τραπεζών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία δανειοδοτεί το EMC με 165 εκατ., 65 εκατ. είναι η συμμετοχή της Πειραιώς, 50 εκατ. της Alpha Bank, ενώ με 50 εκατ. συμμετέχει η Aljazira. Το 40% του κόστους του έργου καλύπτεται από τους δημιουργούς του, ανάλογα με το ποσοστό τους στο φορέα υλοποίησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μίλησε χθες για σχεδιασμό της ΔΕΗ να γίνει ένας περιφερειακός παίκτης, Powertech.
Δεν έδωσε πάντως κανένα επιπλέον στοιχείο ούτε χρονοδιάγραμμα για το data center και τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
Σχετικά με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών FTTH η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε ότι το πλάνο υλοποίησης του προχωράει έχοντας φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος Μαρτίου 2024 και στόχος είναι να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.