Μια νέα συμφωνία μεταξύ δέκα χωρών, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της AI στη Σεούλ, δεσμεύει τις χώρες να συνεργαστούν για να ξεκινήσουν ένα διεθνές δίκτυο, με στόχο την επιτάχυνση της προόδου της επιστήμης της ασφάλειας γύρω από την AI.
Η συμφωνία θα συνασπίσει τα δημόσια υποστηριζόμενα ιδρύματα, όπως αυτά που βρίσκονται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Συνδυαστικά, το δίκτυο θα οικοδομήσει «συμπληρωματικότητα και διαλειτουργικότητα» μεταξύ της τεχνικής εργασίας και της προσέγγισής στην ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προωθήσει την ασφαλή και αξιόπιστη ανάπτυξη της.
Αυτό θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα μοντέλα, τους περιορισμούς, τις δυνατότητες και τους κινδύνους, καθώς και την παρακολούθηση συγκεκριμένων «βλαβών και συμβάντων ασφάλειας», όπου αυτά συμβαίνουν, αλλά και την κοινή χρήση πόρων για την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης της επιστήμης γύρω από την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν στη σύνοδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της AI στη Σεούλ, που έφερε σε επαφή παγκόσμιους ηγέτες και κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, για να συζητήσουν την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, την καινοτομία και τη συμπερίληψη.
Ως μέρος των συνομιλιών, οι ηγέτες υπέγραψαν την ευρύτερη Διακήρυξη της Σεούλ, η οποία εδραιώνει τη σημασία της ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας που είναι «ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη και υπεύθυνη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου και τη γεφύρωση του παγκόσμιου ψηφιακού χάσματος.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία μιας προσέγγισης βασισμένης στον κίνδυνο για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, για τη μεγιστοποίηση των οφελών και την αντιμετώπιση του φάσματος των κινδύνων, ώστε να διασφαλιστεί ο ασφαλής και αξιόπιστος σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η χρήση της Al.
Με βάση τη Διακήρυξη Bletchley του Νοεμβρίου, η πρόσφατα συμφωνηθείσα δήλωση αναγνωρίζει την ασφάλεια, την καινοτομία και την ένταξη, αλλά και τους αλληλένδετους στόχους, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνικοπολιτισμική και γλωσσική ποικιλομορφία υποστηρίζεται από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτά ακολουθούν τις πρόσφατα ανακοινωθείσες από 16 εταιρείες τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ορίζουν ότι οι κορυφαίοι developers τεχνητής νοημοσύνης θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις κυβερνήσεις και τα Ινστιτούτα Ασφάλειας AI για τον καθορισμό ορίων, όταν θεωρούν τους κινδύνους μη διαχειρίσιμους. Οι δεσμεύσεις έχουν υπογραφεί από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.