Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, έργο προϋπολογισμού περίπου 45 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από την κοινοπραξία, ΟΤΕ – Netcompany – Intrasoft, τίθεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σε δοκιμαστική λειτουργία.
Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.
Παρουσιάστηκε χθες από το ΤΕΕ παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Γιώργο Στασινό, να σημειώνει: «Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα μπει σε παραγωγική λειτουργία εντός του έτους, ωστόσο, αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα εμπλουτίζεται διαρκώς ώστε σε 2-3 χρόνια από σήμερα, ένας μηχανικός να μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στη γη, οποιαδήποτε ώρα, να μπαίνει στον πληροφοριακό αυτό σύστημα και μετά στο e-Άδειες και να τελειώνει με την έκδοση οικοδομικής – και ιδανικά κάθε άλλης – άδειας».
Όπως επίσης είπε «σε δεύτερο επίπεδο, μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, δηλαδή ένα πληροφοριακό σύστημα και πάλι με γεωχωρική αναφορά, όπου θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης – άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα».
Η ιδέα της δημιουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη διατυπώθηκε από τον κ. Στασινό το 2018, προκειμένου να αποτελέσει ένα εργαλείο συγκέντρωσης όλων των θεσμικών γραμμών δηλαδή όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα.
Η πρόταση ονομάστηκε από το ΤΕΕ αρχικά «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System). Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με λίγα κλικ στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να κατασκευάσει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με την παραγωγική λειτουργία του συστήματος για τις περιοχές όπου είναι ολοκληρωμένος ο πολεοδομικός σχεδιασμός και έχουν ενσωματωθεί όλα τα γεωχωρικά δεδομένα. Θα ακολουθούν προοδευτικά τα επόμενα χρόνια και οι περιοχές που ο πολεοδομικός σχεδιασμός τώρα εξελίσσεται με το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».
Με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου το νέο αυτό πληροφοριακό σύστημα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές, τα όρια των δασικών εκτάσεων, των προστατευόμενων περιοχών, των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, ενώ όσο προωθείται η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστίθενται και τα όρια όλων των οικοπέδων.