Ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC) χρησιμοποιούν το mobile internet, φτάνοντας το 1,5 δισεκατομμύριο (66%), σύμφωνα με την ετήσια μελέτη «Mobile Gender Gap Report 2024 του GSMA.
Το 2023, επιπλέον 120 εκατομμύρια γυναίκες χρησιμοποίησαν το mobile internet. Το κινητό παραμένει ο κύριος –και συχνά ο μοναδικός– τρόπος πρόσβασης των ανθρώπων στις LMIC στο διαδίκτυο, αντιπροσωπεύοντας το 84% των ευρυζωνικών συνδέσεων το 2023. Ωστόσο, 785 εκατομμύρια γυναίκες παραμένουν offline, με περίπου το 60% να κατοικεί στη Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.
Η έβδομη έκδοση της έκθεσης εξετάζει δεδομένα σχετικά με την πρόσβαση και τη χρήση των γυναικών σε 12 LMIC, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και πώς αυτά συγκρίνονται με τους άνδρες. Η έκθεση του 2024 αποκαλύπτει μια αλλαγή στο χάσμα των φύλων. Το χάσμα στην υιοθέτηση του mobile internet στις LMIC έχει μειωθεί. Σε σύγκριση με το 2022, οι γυναίκες έχουν τώρα 15% (19% το 2022) λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου, επαναφέροντας το χάσμα στα προπαναδημικά επίπεδα.
Οι αξιοσημείωτες αλλαγές στην Ινδία και την Ινδονησία οδήγησαν τη φετινή αλλαγή, όπου το ποσοστό των γυναικών ξεπέρασε το ποσοστό των ανδρών. Στην Υποσαχάρια Αφρική, το χάσμα μεταξύ των φύλων μειώθηκε ελαφρώς για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.
Σε όλες τις LMIC, υπάρχουν τώρα 1,4 δισεκατομμύρια γυναίκες που διαθέτουν smartphone, κάτι που σημαίνει ότι το 60% των γυναικών διαθέτουν πλέον συσκευή smartphone. Το 2023, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην κατοχή smartphone μειώθηκε ελαφρώς από 15% σε 13% στις LMIC, κυρίως λόγω της προόδου στη Νότια Ασία. Ωστόσο, το 40% των γυναικών εξακολουθούν να μην έχουν smartphone σε σύγκριση με το 31% των ανδρών.
Από τη στιγμή που κάποιος έχει ένα smartphone, είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσει το mobile internet και να το χρησιμοποιεί τακτικά, κάτι που μπορεί να ξεκλειδώσει πολλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Ωστόσο, από τη στιγμή που οι γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρήση του mobile internet, τόσο συχνά ή για το ίδιο εύρος χρήσης με τους άνδρες.
Στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, τα κύρια εμπόδια για την υιοθέτηση του mobile internet, που αναφέρθηκαν τόσο μεταξύ ανδρών όσο και των γυναικών, είναι η οικονομική προσιτότητα (κυρίως των φορητών συσκευών), ο αλφαβητισμός και οι ψηφιακές δεξιότητες. Ωστόσο, αυτά τα εμπόδια είναι ιδιαίτερα προκλητικά για τις γυναίκες λόγω παραγόντων όπως η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και η πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Πέρα από την αρχική υιοθέτηση, τα βασικότερα εμπόδια στη χρήση διαφέρουν περισσότερο ανά χώρα από ό,τι για την υιοθέτηση, καλύπτοντας ζητήματα όπως οι ανησυχίες για την ασφάλεια, η οικονομική προσιτότητα και η εμπειρία συνδεσιμότητας.
Όπως τονίζει η μελέτη, η αντιμετώπιση του χάσματος των φύλων στις κινητές συσκευές έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σημαντικά κοινωνικά και εμπορικά οφέλη για άτομα, κοινωνίες και οικονομίες. Η συνδεσιμότητα είναι επίσης κρίσιμη για την επίτευξη των 17 ΣΒΑ του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την υγεία, την εκπαίδευση και την οικονομική ένταξη.
Ο GSMA εκτιμά ότι η κάλυψη του χάσματος μεταξύ των φύλων στην ιδιοκτησία και τη χρήση κινητών συσκευών στις LMIC θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο των κινητών για μια περίοδο οκτώ ετών.