Τις ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών επί του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) και τα σχετικά ζητήματα καθορίζει απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Νικολάου Ταγαρά.
Η απόφαση αφορά το νέο δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ η οποία έχει ξεκινήσει την κατασκευή του. Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ το 2024 θα διαθέτει 500 χιλ. έτοιμες προς πώληση συνδέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων με δίκτυο Fiber To The Home (FTTH) ή συνολικά 750 χιλ. μαζί με τις υπό κατασκευή, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος, ύψους 680 εκατ. μέχρι το 2026.
Αναλυτικότερα, η απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπό τον τίτλο «Καθορισμός των αποστάσεων και των ορίων ασφαλείας για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών επί του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) Χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.) (1 kV)» μεταξύ άλλων, ορίζει:
Το πλήρως μονωμένο καλώδιο οπτικών ινών που δεν φέρει μεταλλικά στοιχεία, θα πρέπει να τοποθετείται στο ανώτερο δυνατό σημείο επί του στύλου του ΕΔΔΗΕ και οπωσδήποτε κάτω από τους εναέριους γυμνούς ρευματοφόρους αγωγούς/ μονωμένα καλώδια.
Η ελάχιστη απόσταση του καλωδίου οπτικών ινών (ΚΟΙ) από το έδαφος, σε αστικές ή υπεραστικές περιοχές, να είναι πάντα τουλάχιστον 5 μέτρα καθ’ όλο το μήκος όδευσης του, μετρούμενη στους 16°C, σε συνθήκες άπνοιας και αφόρτιστα βέλη αγωγών, όπως ορίζει ο ΚΕΣΥΓΗΕ (άρθρο 23-2) για τις αποστάσεις ασφαλείας των δικτύων. Εξαιρούνται ηλεκτρικοί συρμοί. Επιπλέον, εξαιρούνται οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι.
Η ελάχιστη οριζόντια απόσταση από παρακείμενα κτίρια οφείλει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του καλωδίου οπτικών ινών.
Εντός τεσσάρων μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας απόφασης, ο ΔΕΔΔΗΕ εκδίδει Οδηγό για τυποποιημένες εγκαταστάσεις καλωδίων οπτικών ινών επί του ΕΔΔΗΕ χαμηλής Τάσης (Χ.Τ.) (1 kV) η οποία θα γνωστοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Τα ΚΟΙ θα ελέγχονται μετά την εγκατάσταση και τερματισμό τους προκειμένου να διασφαλίζεται η απόδοση του δικτύου σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα. Οι μετρήσεις θα πραγματοποιούνται με τη χρήση είτε Light Source and Power Meter (LSPM) είτε με OTDR, όπως περιγράφεται στα Πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ61280-4-2 και ISO/IEC 14763-3. 2.
Αντίγραφο των μετρήσεων πιστοποίησης, καταλληλότητας και εγγύησης της εγκατάστασης που εκπονεί ο δικαιούχος πρόσβασης τηρείται τόσο από τον ίδιο όσο και από τον ΔΕΔΔΗΕ επί 10 χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής της εγκατάστασης και επιδεικνύεται στις αρμόδιες Αρχές εφόσον ζητηθεί. Η εγγύηση καλής λειτουργίας της εγκατάστασης πρέπει να είναι ίση με την εγγύηση που δίνεται από τους κατασκευαστές των υλικών της εγκατάστασης τόσο για τα αφανή όσο και τα εμφανή μέρη της εγκατάστασης.
Αρμόδια για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία θα λειτουργεί και ως Όργανο Επίλυσης Διαφορών.