Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός δημοσίευσε νέες μεθοδολογίες για τη μέτρηση του καθαρού αντικτύπου των ψηφιακών λύσεων στο κλίμα.
Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός (EGDC), όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, δημοσίευσε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές για τη μέτρηση του αντικτύπου των ψηφιακών λύσεων στη μείωση και την αποφυγή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε διάφορους τομείς. Αυτό, σημειώνεται, «αποτελεί ορόσημο για τη διττή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, προωθώντας την ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή πρωτοπορία».
Ο Ευρωπαϊκός Πράσινος Ψηφιακός Συνασπισμός είναι ένας όμιλος εταιρειών που έχει δεσμευτεί να στηρίξει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ. Ο EGDC έχει επί του παρόντος 37 μέλη και 14 εταίρους που τον υποστηρίζουν. Ιδρύθηκε από 26 διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών ΤΠΕ που υπέγραψαν δήλωση για τη στήριξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ την Ψηφιακή Ημέρα 2021.
Οι νέες επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες και κατευθυντήριες γραμμές θα δώσουν τη δυνατότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρώπη και στον ευρύτερο κόσμο να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις κατά την ανάπτυξη λύσεων ΤΠΕ. Είναι καίριας σημασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας και της ψηφιακής καινοτομίας σε διάφορους τομείς.
Οι μεθοδολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όχι μόνο από τις εταιρείες, αλλά και από τις τοπικές αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που έχουν καθαρό θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και αποφέρουν οικονομικά οφέλη.
Η δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων εκπληρώνει έναν από τους κύριους στόχους του EGDC, δηλαδή την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων για την εκτίμηση του καθαρού περιβαλλοντικού αντικτύπου των ψηφιακών λύσεων σε διάφορους τομείς. Οι μεθοδολογίες εξετάζουν τόσο τη θετική συμβολή όσο και το άμεσο αποτύπωμα άνθρακα των διαφόρων ψηφιακών λύσεων.
Ο EGDC υποστηρίχθηκε από ένα δοκιμαστικό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επικυρώθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου.
Οι δημοσιεύσεις αποτελούνται από 3 έγγραφα:
- Η μεθοδολογία αξιολόγησης του καθαρού αντικτύπου άνθρακα για λύσεις ΤΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσιεύσεων του EGDC. Περιλαμβάνει απαιτήσεις για τη σύγκριση σεναρίων με και χωρίς λύσεις ΤΠΕ σε ένα δεδομένο πλαίσιο, επιτρέποντάς μας να ποσοτικοποιήσουμε με ακρίβεια τη θετική συμβολή και το άμεσο αποτύπωμα -σε ισοδύναμο CO2- μιας συγκεκριμένης ψηφιακής λύσης.
- Συμπληρώνεται από τομεακές μεθοδολογίες που απεικονίζουν την πρακτική εφαρμογή κάθε απαίτησης για 6 τομείς: ενέργεια, κατασκευές/κτίρια, έξυπνες πόλεις, γεωργία, μεταφορές και μεταποίηση.
- Οι περιπτωσιολογικές μελέτες σε πραγματικές συνθήκες και στους 6 τομείς συνέβαλαν στη βελτίωση και την απεικόνιση του αντικτύπου των μεθοδολογιών. Συλλέχθηκαν από τα μέλη του EGDC και τα ενδιαφερόμενα μέρη που αναπτύσσουν λύσεις ΤΠΕ. Αυτά περιλαμβάνουν εργαλεία που βασίζονται στο cloud για τη διαχείριση της ενέργειας στα κτίρια, την κατασκευή και τη γεωργία με δυνατότητα 5G, τις έξυπνες πλατφόρμες ενέργειας και έξυπνων πόλεων και πολλά άλλα.
Τέλος, καταρτίστηκαν κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να βελτιωθεί η κατανόηση της ανάπτυξης λύσεων ΤΠΕ σε διάφορους τομείς. Περιλαμβάνουν καθοδήγηση σχετικά με τη βελτιστοποίηση του θετικού αντικτύπου τους στο κλίμα και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών.
Μετά τη δημοσίευση αυτών των μεθοδολογιών, ο EGDC ευελπιστεί ότι θα υιοθετηθεί από ευρύ φάσμα βιομηχανικών και κοινωνικών φορέων, για να τους βοηθήσει να χρησιμοποιήσουν τις ΤΠΕ ως εργαλείο για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.
Η υιοθέτηση αυτών των μεθοδολογιών μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής αγοράς ψηφιακής καινοτομίας προς όφελος των ανθρώπων, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δοκιμαστικού σχεδίου, ο EGDC θα εμβαθύνει τον διατομεακό του διάλογο και θα επεκτείνει τις υπηρεσίες στήριξης στα ενδιαφερόμενα μέρη σε ολόκληρη την οικονομία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των δημόσιων αρχών.