Το 2023, το 68% των κοριτσιών ηλικίας 16-19 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεταν βασικές -ή πάνω από τις βασικές- συνολικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό που υπερβαίνει αισθητά το ποσοστό του γενικού πληθυσμού (56%).
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα σχετικά ποσοστά για την Ελλάδα έφτασαν στο 77,97% για τα κορίτσια ηλικίας 16-19 ετών και στο 52,40% για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας.
Στο σύνολο της ΕΕ, το ποσοστό των αγοριών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες ήταν ελαφρώς χαμηλότερο (65%). Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, μόνο οι γυναίκες ή οι άνδρες ηλικίας 20-24 και 25-34 ετών επέδειξαν υψηλότερα ποσοστά (έως και 75%).
Τα υψηλότερα ποσοστά κοριτσιών με βασικές ή ανώτερες ψηφιακές δεξιότητες καταγράφηκαν στη Φινλανδία και την Κροατία (96% έκαστη) και την Τσεχία (95%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στη Ρουμανία (44%), τη Γερμανία (46%) και τη Βουλγαρία (54%).
Τα κορίτσια ξεπέρασαν το γενικό πληθυσμό σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία, όπου το μερίδιο των κοριτσιών με ψηφιακές δεξιότητες ήταν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) χαμηλότερο από το γενικό πληθυσμό (46% έναντι 52%).
Αντίθετα, στην Κροατία, το ποσοστό των κοριτσιών με τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες ήταν 37 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον γενικό πληθυσμό, ενώ παρόμοιες αποκλίσεις καταγράφηκαν στη Λιθουανία (33 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Μάλτα (30 ποσοστιαίες μονάδες).