Νέα έρευνα δείχνει ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει, σε ορισμένες μετρήσεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος «παραγωγός» ταλέντου στην AI, με τη χώρα να παράγει σχεδόν το ήμισυ των κορυφαίων ερευνητών του κόσμου.
Αντίθετα, περίπου το 18% προέρχεται από προπτυχιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη, από τη MacroPolo, μια δεξαμενή σκέψης που διευθύνεται από το Ινστιτούτο Paulson, το οποίο προωθεί εποικοδομητικούς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Τα ευρήματα δείχνουν ένα άλμα για την Κίνα, η οποία παρήγαγε περίπου το ένα τρίτο των κορυφαίων ταλέντων στον κόσμο τρία χρόνια νωρίτερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, παρέμειναν ως επί το πλείστον στα ίδια επίπεδα.
Η ανισορροπία στα ταλέντα έχει αναπτυχθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2010, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν, καθώς μεγάλος αριθμός κορυφαίων μυαλών της Κίνας μετακόμισαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια για να ολοκληρώσουν διδακτορικούς τίτλους.
Η πλειοψηφία αυτών παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι αυτή η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει, με αυξανόμενο αριθμό Κινέζων ερευνητών που επιλέγουν να μείνουν εντός της Κίνας.
Αυτό που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να είναι κρίσιμο, καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην αγορά της AI, μετατρέποντας τους ερευνητές σε μία από τις πιο γεωπολιτικά σημαντικές ομάδες στον κόσμο.
Πέρα από τις ΗΠΑ και την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα, μαζί με την Ευρώπη, έχουν ανεβάσει ελαφρώς την ανταγωνιστικότητα τους ως προορισμοί για να εργαστούν κορυφαίοι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης.