Στις μειώσεις των τιμών χονδρικής που θα φέρει η πρόταση του ΟΤΕ προς τις Vodafone και Nova για τις εκπτώσεις όγκου καθώς και στην είσοδο της ΔΕΗ στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, στηρίζει την προσδοκία για βελτίωση των τιμολογίων λιανικής στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Νικητιάδη, με θέμα «Αυξήσεις Τιμών στις Τηλεπικοινωνίες» σημείωσε ότι «η Cosmote έχει την πρόθεση να κάνει έκπτωση στις τιμές χονδρικής σχεδόν κατά 30% και την ίδια ώρα, ο νέος παίκτης της αγοράς χονδρικής, η ΔΕΗ, έχει δεσμευτεί για αντίστοιχες μειώσεις σε σχέση με τις τιμές του μοντέλου χονδρικής».
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή επικαλέστηκε ακόμη την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία που του παρείχε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι όντως από τις φθηνές χώρες στις τηλεπικοινωνίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ακριβότερη» παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής επιχειρήματα:
«Ο πληθωρισμός, όπως όλοι ξέρουμε, τα τελευταία χρόνια είχε μια ανοδική πορεία. Έφτασε το 9,3% το 2022 και κατέληξε 4,2% το 2023. Η μοναδική κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών που κατέγραψε πτώση του επιπέδου τιμών με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 ήταν οι τηλεπικοινωνίες, μείον 2,4% το 2022 και μείον 2,5% το 2023.»
«Ζήτησα, λοιπόν, από την ΕΕΤΤ να μας πει τις τιμές που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη για τα πακέτα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιούν οι πολίτες. Και πήρα ως παράδειγμα ένα πακέτο unlimited που θεωρητικά είναι και από τα πιο ακριβά πακέτα της κινητής τηλεφωνίας. Ας δούμε, λοιπόν, πού βρισκόμαστε στις τιμές αυτές: 9 ευρώ έχει στην Ιταλία. Η Ιταλία έχει τέσσερις εταιρείες τηλεφωνίας, 11 ευρώ στην Ουγγαρία, 22,4 ευρώ στην Κύπρο, 23 ευρώ στη Μάλτα, 28 ευρώ στη Σερβία, 33 ευρώ στην Ελλάδα. Οι εταιρείες είναι διάφορες και ψάξαμε την πιο φθηνή. Συνεχίζω, λοιπόν: 33 ευρώ και στην Αγγλία, 34 ευρώ στη Νορβηγία, 36 ευρώ στη Δανία, 37 ευρώ στη Βουλγαρία, 40 ευρώ στη Γερμανία που έχει εννιά εταιρείες, 42 ευρώ στη Σουηδία και 48 ευρώ στην Πορτογαλία.»
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι η κατάσταση στη σταθερή δεν είναι αντίστοιχη με αυτή στην κινητή τηλεφωνία καθώς και ότι δεν είναι αρκετό το ότι είμαστε περίπου στη μέση στην κινητή κάνοντας μνεία όπως προαναφέραμε στην είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες και στις εκπτώσεις όγκου από την πλευρά του ΟΤΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH). Όπως είπε «συνολικά, οι επενδύσεις των εταιριών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία. Έως το 2026 οι εταιρείες δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση γραμμών Fiber to the Home ως εξής: η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000.
Εάν αυτό συνδυαστεί άμεσα και με γενναίες αποφάσεις για παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα μέσω των δύο προγραμμάτων επιδότησης που έχουμε εξασφαλίσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΠΔΕ, δηλαδή του Smart Readiness και του Gigabit voucher, θα μιλάμε για ακόμη πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στους δείκτες ευρυζωνικότητας.»
Σύμφωνα με τον υπουργό μέσω του «Smart Readiness», προγράμματος που ήδη υλοποιείται, χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ. Μέσω του Gigabit voucher, που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθέτησης, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80.000.000 ευρώ.