Είκοσι ένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον ενταχθεί στην προσπάθεια να γίνει η Ευρώπη η «κβαντική κοιλάδα» του κόσμου, υπογράφοντας την διακήρυξη για τις κβαντικές τεχνολογίες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Μέσω της διακήρυξης, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αναγνωρίζουν τη σημασία των κβαντικών τεχνολογιών για την επιστημονική και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη δεσμεύονται να συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος κβαντικής τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, βασικό μέρος του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία.
Το συνέδριο για τις κβαντικές τεχνολογίες συνδιοργανώθηκε από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο του Quantum Flagship, μιας από τις πιο φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης.
Έφερε σε επαφή τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις κυβερνήσεις, για να εξετάσουν τη βαθύτερη συνεργασία στον τομέα του quantum κατά την επόμενη δεκαετία – την κβαντική δεκαετία.
Η δήλωση αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία των κβαντικών τεχνολογιών για την επιστημονική και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Μέχρι σήμερα, είκοσι ένα κράτη μέλη έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία
Η «εμβληματική πρωτοβουλία για τις κβαντικές τεχνολογίες» είναι μία από τις πιο φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχουν ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκός κόσμος, βιομηχανία και φορείς χάραξης πολιτικής. Ξεκίνησε το 2018 με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και διάρκεια 10 ετών.