Η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται πέντε φορές πιο γρήγορα από την τεκμηριωμένη ανακύκλωση τους, όπως αποκάλυψε η τέταρτη έκδοση του Global E-waste Monitor (GEM) του ΟΗΕ.
Οι 62 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργήθηκαν το 2022 θα μπορούσαν να γεμίσουν 1,55 εκατομμύρια φορτηγά 40 τόνων, αρκετά για να σχηματίσουν μια γραμμή που θα περιβάλλει τον ισημερινό, σύμφωνα με την έκθεση της ITU και της UNITAR.
Εν τω μεταξύ, λιγότερο από το ένα τέταρτο (22,3%) της μάζας ηλεκτρονικών αποβλήτων του έτους τεκμηριώθηκε ότι είχε συλλεχθεί και ανακυκλωθεί σωστά το 2022, αφήνοντας 62 δισεκατομμύρια δολάρια ανακτήσιμων φυσικών πόρων να αγνοούνται, αυξάνοντας τον κίνδυνο ρύπανσης για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Παγκοσμίως, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με στόχο να φτάσει τους 82 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, σημειώνοντας περαιτέρω αύξηση 33 τοις εκατό από τον αριθμό του 2022.
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste), που είναι κάθε απορριπτόμενο προϊόν με βύσμα ή μπαταρία, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες όπως ο υδράργυρος, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η έκθεση προβλέπει μείωση του τεκμηριωμένου ποσοστού συλλογής και ανακύκλωσης από 22,3 τοις εκατό το 2022 σε 20 τοις εκατό έως το 2030, λόγω της διευρυνόμενης διαφοράς στις προσπάθειες ανακύκλωσης σε σχέση με την εκπληκτική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.
Οι προκλήσεις που συμβάλλουν στη διεύρυνση του χάσματος περιλαμβάνουν την τεχνολογική πρόοδο, την υψηλότερη κατανάλωση, τις περιορισμένες επιλογές επισκευής, τους μικρότερους κύκλους ζωής των προϊόντων, την αυξανόμενη «ηλεκτρονοποίηση» της κοινωνίας, τις ελλείψεις σχεδιασμού και την ανεπαρκή υποδομή διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, εάν οι χώρες ήταν σε θέση να μειώσουν τα ποσοστά συλλογής και ανακύκλωσης ηλεκτρονικών απορριμμάτων στο 60% έως το 2030, τα οφέλη -συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία- θα υπερέβαιναν το κόστος κατά περισσότερο από 38 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνει, επίσης, ότι ο κόσμος «παραμένει εκπληκτικά εξαρτημένος» από μερικές χώρες για στοιχεία σπάνιων γαιών, παρά τις μοναδικές ιδιότητές τους που είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης.