Τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις από την εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς στην τοποθέτησή του στην ανοιχτή συζήτηση που συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Βασιλείου Τσίγκου, με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ‘Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα « Τεχνητή Νοημοσύνη- Δουλειές σε απόσυρση ή ευκαιρία για πρόοδο;».
«Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99,9% των ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέρουν το 83,5% των θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και παράγουν το 57% της προστιθέμενης αξίας. Αυτός ο κρίσιμος ρόλος προφανώς δοκιμάζεται και αναπροσαρμόζεται σε φάση τεχνολογικής μετάβασης, πόσο μάλλον όταν αυτή η μετάβαση εμπεριέχει και την Τεχνητή Νοημοσύνη», ανέφερε ο στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Αφορούν την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς, αφορούν την επιστήμη και την πρόοδο που λογικά θα επιταχυνθεί, αφορούν την κοινωνία και τον τρόπο που αυτή θα συγκροτηθεί στα νέα δεδομένα, αφορούν και τα ηθικά όρια της εξέλιξης σε σχέση με τον άνθρωπο. «Σίγουρα θα υπάρξουν εφαρμογές που θα διευκολύνουν την εργασία, θα απλοποιήσουν διαδικασίες, θα επιταχύνουν και θα αυξήσουν την παραγωγή. Από την άλλη είναι ένα ερώτημα εάν, πότε και με τι κόστος θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εφαρμογές οι επιχειρήσεις, αν το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων θα διευρυνθεί και αν η ελληνική επιχειρηματικότητα ,που συντριπτικά αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα έχει έγκαιρα πρόσβαση αλλά και βοήθεια για να προσαρμοστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα στα νέα δεδομένα».
«Εάν η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες γίνει ατομικά ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε επιχείρησης, όπως πρόχειρα και χωρίς σχέδιο έγινε χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ή παλαιότερα η υιοθέτηση μοντέλων αυτοματισμού στις βιοτεχνίες, είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ενώ όπως είπε «αν ακολουθηθεί ένα σχέδιο και διεκδικήσουν χώρο στον νέο καταμερισμό της παγκόσμιας οικονομίας που θα προκύψει, αξιοποιώντας και επενδύοντας ως οργανωμένη κοινωνία στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τότε μπορεί η ελληνική επιχειρηματικότητα να ανθίσει».
Υπογράμμισε επίσης ότι «το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι να προσαρμοστούν επιτυχημένα αυτές οι πρακτικές ιδιαιτερότητες των μικρών επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται επιτακτική η ανάγκη σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά, της επιστήμης και της έρευνας με τις σημερινές αλλά και με τις προβλεπόμενες ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων». Ωστόσο ανέφερε ότι «το εμπόδιο στην ανάπτυξή τους ήταν και παραμένει η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ο σχεδιασμός εφαρμογών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους».
«Για να υπάρξει επομένως ένα θετικό για την οικονομία αποτέλεσμα, χρειάζεται πρώτα η καλλιέργεια μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, μιας σχέσης δηλαδή που θα επιτρέπει στους νέους επιστήμονες να κατανοήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και πάνω σε αυτές να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές και τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν στη συνέχεια να εξελιχθούν και να εξαχθούν σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, όμως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη χρηματοδότηση, την εξοικείωση και την εφαρμογή των καινοτόμων προτάσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του κράτους, της ΕΕ, του τραπεζικού συστήματος ή «παραπλεύρως» του τραπεζικού συστήματος. Η ΓΣΕΒΕΕ που έχει ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στην ψηφιακή μετάβαση πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να είναι αρωγός σε κάθε εξέλιξη και σε κάθε μετάβαση ώστε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της στην ελληνική κοινωνία. Η κυοφορούμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αποτελέσει μια συνθήκη ευνοϊκή για τη χώρα εάν επιλέξει έγκαιρα, με σωστό σχεδιασμό και οργάνωση να ακολουθήσει και να αναπτύξει την αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης. Εάν καθυστερήσει όμως, εάν περιμένει να δει την εξέλιξη, εάν εισέλθει στην νέα εποχή πρόχειρα και τυχαία οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές και για την οικονομία και για ολόκληρη την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν για τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γιώργος Καραμέρος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Αττικής, ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β΄Αθηνών, ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Φ. Γεωργακόπουλος, ο Δρ. Χάρης Γεωργίου Γενικός Γραμματέας ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, ο Πάνος Καραγιάννης Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Move.ai, αναδεικνύοντας θέματα όπως αυτά της κυβερνοασφάλειας, των αναγκών σε νέες δεξιότητες, τις νεες συνθήκες προσαρμογής για τις επιχειρήσεις αλλά και της ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε συντόνισε ο Δημήτρης Τσίγκος Πρόεδρος του Ιδρύματος Βασιλείου Τσίγκου και Ιδρυτής της Starttech Ventures.