Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτοστατούν στο πρώτο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η νέα τεχνολογία είναι «ασφαλής και αξιόπιστη» και ότι όλες οι χώρες, ειδικά εκείνες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, έχουν ίση πρόσβαση.
Το προσχέδιο στοχεύει να κλείσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των χωρών και να διασφαλίσει ότι βρίσκονται όλες στο τραπέζι των συζητήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη – και ότι έχουν την τεχνολογία και τις ικανότητες να επωφεληθούν από τα οφέλη της, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης ασθενειών, της πρόβλεψης πλημμυρών και της εκπαίδευσης της επόμενης γενιάς εργαζομένων.
Το προσχέδιο αναγνωρίζει την ταχεία επιτάχυνση της ανάπτυξης και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και τονίζει «την επείγουσα ανάγκη επίτευξης παγκόσμιας συναίνεσης για ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης». Αναγνωρίζει, επίσης, ότι «η διακυβέρνηση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας εξελισσόμενος τομέας» που χρειάζεται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με πιθανές προσεγγίσεις διακυβέρνησης.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στράφηκαν στη Γενική Συνέλευση «για να έχουν μια πραγματικά παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το πώς να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης».
Το ψήφισμα «θα αντιπροσωπεύει παγκόσμια υποστήριξη για ένα βασικό σύνολο αρχών για την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και θα καθορίσει έναν δρόμο για την καλή μόχλευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διαχείριση των κινδύνων», είπε, σε δήλωση στο Associated Press. Εάν εγκριθεί, σημείωσε ο Sullivan, «το ψήφισμα θα είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για την προώθηση της ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις με τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ πριν από περίπου τρεις μήνες, πέρασαν εκατοντάδες ώρες σε άμεσες συνομιλίες με μεμονωμένες χώρες, 42 ώρες σε διαπραγματεύσεις και δέχθηκαν τη συμβολή 120 κρατών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Το ψήφισμα πέρασε από πολλά προσχέδια και πέτυχε συναινετική υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη αυτή την εβδομάδα.
Θα εξεταστεί επίσημα αργότερα αυτόν τον μήνα, τόνισε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια. Σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά αποτελούν σημαντικό βαρόμετρο της παγκόσμιας γνώμης.
Ένας βασικός στόχος, σύμφωνα με το προσχέδιο, είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην επίτευξη προόδου προς τους αναπτυξιακούς στόχους του ΟΗΕ για το 2030, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της παγκόσμιας πείνας και της φτώχειας, της βελτίωσης της υγείας παγκοσμίως, της εξασφάλισης ποιοτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και την επίτευξη της ισότητας των φύλων.
Το προσχέδιο ενθαρρύνει όλες τις χώρες, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, τεχνικές κοινότητες, την κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ερευνητικά ιδρύματα και τα άτομα «να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν ρυθμιστικές προσεγγίσεις και πλαίσια διακυβέρνησης» για ασφαλή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Προειδοποιεί για «ακατάλληλη ή κακόβουλη σχεδίαση, ανάπτυξη και χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις ή με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο».