Πέραν των όσων πολύ σημαντικών και ενδιαφέροντων μας είπε ο Matthieu Bourguignon, Senior Vice-President, Network Infrastructure Europe της Nokia, στο πλαίσιο του MWC 2024, είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στο booth της από τους ανθρώπους της εταιρείας και να δούμε από κοντά και… εν δράσει αρκετές από τις νέες τεχνολογίες hardware και software που παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το booth της Nokia χωριζόταν σε τρία, διακριτά τμήματα, ανάλογα με τα εκθέματα και την κατηγορία τους. Από τα όσα είδαμε ξεχώρισαν τρία demos που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και τα οποία είθε να βρουν εφαρμογή και στην ελληνική αγορά, καθώς μπορούν να δώσουν αρκετές λύσεις σε πολλούς τομείς των τηλεπικοινωνιών και όχι μόνο.
Το περίφημο… “τραινάκι” της Nokia δεν ήταν κάποιο παιχνίδι για παιδιά, αλλά ένα demo το οποίο έδειχνε το πως μπορεί να αξιοποιηθεί μια υποδομή οπτικών ινών ώστε να προσφέρει επιπλέον δεδομένα περιβάλλοντος, real-time, από οποιαδήποτε περιοχή διατρέχει. Ο εξελιγμένος αλγόριθμος της Nokia αναγνωρίζει τις ανεπαίσθητες δονήσεις στην επιφάνεια της ίνας και στέλνει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στο “κέντρο ελέγχου” (ή μέσω push notification σε συγκεκριμένα άτομα).
Έτσι, ο επιβλέπων μπορεί να ενημέρωνεται άμεσα τόσο για οποιαδήποτε “παρενόχληση” μπορεί να δεχθεί η ίνα (π.χ. κακόβουλη ενέργεια ή βλάβη από αμέλεια), όσο και για φυσικά φαινόμενα (π.χ. σεισμός, έκρηξη κ.λπ.) αλλά και για αναμενόμενες κινήσεις όπως, στο εν λόγω demo, τη διέλευση μιας αμαξοστοιχείας “πάνω από την ίνα”. Ήταν τραγική ειρωνία το οτι το demo μας έγινε την επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών και ήταν αδύνατον να μην κάνουμε τον συσχετισμό, σκεπτόμενοι πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να αποτρέψει το τραγικό συμβάν…
Εν συνεχεία είδαμε πως λειτουργεί το νέο FastMile 5G mmWave receiver της Nokia, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κάλυψη τηλεφωνίας σε “δύσκολα” σενάρια, αξιοποιώντας συγκεκριμένες επιφάνειες ως ανακλαστικές. Σαφώς πολλές οι εφαρμογές και στη χώρα μας, η οποία λόγω μορφολογίας μπορεί να αξιοποιήσει τέτοιες λύσεις στο έπακρο.
Τέλος, στον τομέα του network slicing, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα ακόμα real-time demo. Σε αυτό είχαμε άμεση αλληλεπίδραση με εργαζομένους της Nokia οι οποίοι βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη ενώ ελέγξαμε και ένα μικρό robot στα γραφεία της εταιρείας, απομακρυσμένα. Το σημαντικό, εν προκειμένω, ήταν το network slicing, χάρη στο οποίο μέρος του bandwidth δεσμευόταν αυτομάτως για “emergency” σκοπούς, όταν το φορτίο αυξανόταν σημαντικά (τρέχοντας ένα απαιτητικό speedtest). Με τον τρόπο αυτό, οι κρίσιμες εφαρμογές παραμένουν πάντοτε σε προτεραιότητα όσον αφορά το bandwidth.
Αυτά και άλλα ακόμα θα δείτε στο παρακάτω booth tour video μας!