Η Κομισιόν, με ανακοίνωση της, χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με το Cyber Solidarity Act, το οποίο προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο του 2023.
Όπως αναφέρεται, ο νόμος «θα ενισχύσει την αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ για τον καλύτερο εντοπισμό, προετοιμασία και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και συμβάντων». Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ, καθώς το τοπίο γύρω από τις κυβερνοαπειλές εξακολουθεί να επηρεάζεται από γεωπολιτικά γεγονότα.
Ο νόμος περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Πρώτον, δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Προειδοποίησης, αποτελούμενο από ένα δίκτυο εθνικών και διασυνοριακών κόμβων, για τον γρήγορο εντοπισμό απειλών και περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Αυτή η υποδομή θα παρέχει επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο στις αρχές και σε άλλες σχετικές οντότητες, επιτρέποντάς τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά.
Δεύτερον, ο νόμος δημιουργεί έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για την κυβερνοασφάλεια, ο οποίος, όπως τονίζεται, θα ενισχύσει την ετοιμότητα και τις ικανότητες αντίδρασης σε σημαντικά και μεγάλης κλίμακας περιστατικά στον κυβερνοχώρο.
Τρίτον, η πρόταση θεσπίζει έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επισκόπησης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας, για την επανεξέταση και την αξιολόγηση σημαντικών ή μεγάλης κλίμακας συμβάντων αφού έχουν συμβεί, με στόχο την παροχή συστάσεων για τη βελτίωση της θέσης της ΕΕ στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν, επίσης, σε συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση του νόμου για την κυβερνοασφάλεια. Αυτή η τροπολογία φέρνει στο προσκήνιο τη δυνατότητα υιοθέτησης ευρωπαϊκών συστημάτων πιστοποίησης για διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας. Θα βοηθήσει στην παροχή ενός πλαισίου για τη δημιουργία αξιόπιστων παρόχων στο αποθεματικό της ΕΕ, βάσει του νόμου για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο.
Οι διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την απόκριση σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, αποτελούν και οι ίδιες στόχο. Η πιστοποίηση τέτοιων υπηρεσιών θα ενισχύσει την κυβερνοασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ, προωθώντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού». Αυτό, όπως τονίζεται, είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και τους φορείς εκμετάλλευσης υποδομών ζωτικής σημασίας.