Τους νέους κανόνες για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, αναφορικά με περιστατικά διάδοσης παράνομου περιεχομένου και γενικότερα πρόκλησης ζημίας σε κοινωνικό επίπεδο που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεσπίζει το σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως 11 Μαρτίου ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο τίτλος του νομοσχεδίου που έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή είναι: «Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ («Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες»)».
Οι νέοι κανόνες που περιλαμβάνουν και διαδικασία επιβολής προστίμων σε περίπτωση παράβασης της οδηγίας, επικεντρώνονται στη ρύθμιση των ενδιάμεσων υπηρεσιών, που είναι ένας όρος ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στις επιγραμμικές πλατφόρμες (social media, online marketplaces, app stores κ.λπ.), αλλά και σε παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων.
Ο καθορισμός του ποιοι ακριβώς είναι οι ρυθμιζόμενοι είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη.
Βάσει του νομοσχεδίου στην Ελλάδα τον κομβικής σημασίας ρόλο του Συντονιστή Ψηφιακών Υπηρεσιών αναλαμβάνει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία ως Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι αρμόδια για την εποπτεία των ενδιάμεσων υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη χώρα μας και για τον συντονισμό με τις ειδικές τομεακές αρχές. Ως αρμόδιες αρχές ορίζονται το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητές τους και συγκεκριμένα στην προστασία ανηλίκων και τις διαφημίσεις.
Η ΕΕΤΤ εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου δημιουργεί, θέτει σε λειτουργία και τηρεί Μητρώο Παρόχων Ενδιάμεσων Υπηρεσιών σε ηλεκτρονική μορφή. Στο Μητρώο εγγράφονται, εντός τριών μηνών από τη θέση του σε λειτουργία, πάροχοι ενδιάμεσων υπηρεσιών οι οποίοι έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ή των οποίων ο νόμιμος αντιπρόσωπος διαμένει ή είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα, εφόσον στη δεύτερη περίπτωση δεν διαθέτουν εγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο σε περίπτωση παροχής ανακριβών, ελλιπών ή παραπλανητικών πληροφοριών, παράλειψης απάντησης ή διόρθωσης ανακριβών, ελλιπών ή παραπλανητικών πληροφοριών και μη υποβολής σε επιθεώρηση, το πρόστιμο δύναται να φτάνει το 1% του ετήσιου εισοδήματος ή παγκόσμιου κύκλου εργασιών του παρόχου ενδιάμεσων υπηρεσιών.
Γενικότερα, το ύψος του προστίμου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών του παρόχου ενδιάμεσων υπηρεσιών κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης και συγκεκριμένα οι εξής: Alibaba Ali Express, Amazon Store, Apple AppStore, Pornhub, Booking.com, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Youtube, Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Stripchat, TikTok, X (πρώην Twitter), XVideos, Wikipedia, Zalando, Bing.
Για αυτές τις προαναφερόμενες πλατφόρμες αρμόδια να επιβάλει κυρώσεις είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, αν κάποιος Έλληνας πολίτης θεωρήσει ότι θίγεται από κάποια ενέργειά τους μπορεί να απευθυνθεί στην ΕΕΤΤ.