Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε κοινή ανακοίνωση, μαζί με τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με μια σειρά νέων κοινών αρχών για την έρευνα και ανάπτυξη των δικτύων 6G.
Οι έξι αρχές επικεντρώνονται στην ασφάλεια της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής υποδομής, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη των σχετικών πολιτικών. Περιλαμβάνουν την εγκατάσταση τεχνολογικών συστημάτων που προστατεύουν την εθνική ασφάλεια, τις ασφαλείς ατομικές επικοινωνίες και το απόρρητο, τη συνεργασία με εταίρους του κλάδου για τον καθορισμό διεθνών προτύπων χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεργασία για τη διαλειτουργικότητα και την καινοτομία, τη διασφάλιση ότι η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι οικονομικά προσιτή και βιώσιμη και τη διαχείριση της κατανομής φάσματος.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια απαραίτητη συνεισφορά στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμο, ασφαλές και ειρηνικό για όλους και καλούμε άλλες κυβερνήσεις, οργανισμούς και ενδιαφερόμενους φορείς να μας ακολουθήσουν για να υποστηρίξουν και να τηρήσουν αυτές τις αρχές», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου.
Το 6G είναι το επόμενο βήμα από το 5G, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη σε πολλά κράτη. Αναμένεται πως θα επιτρέψει μεγαλύτερη μετάδοση δεδομένων, με ταχύτερο ρυθμό. Άλλωστε, ως θεμέλιο για τις σύγχρονες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του εξατομικευμένου και υπερσυνδεδεμένου Διαδικτύου των πραγμάτων, η τηλεπικοινωνιακή υποδομή και η ασφάλειά της σε επίπεδο υλικού και λογισμικού έχουν γίνει ένα γεωπολιτικό σημείο συζήτησης.
Οι κοινές αρχές στοχεύουν στην προώθηση μιας διεθνούς συμφωνίας για τον τρόπο ανάπτυξης πιο ασφαλών τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών γύρω από το 6G. Αυτό περιλαμβάνει την έρευνα για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερα αναδυόμενα συστήματα -δηλαδή τεχνητή νοημοσύνη, software-defined networking και virtualization- για μεγαλύτερη ασφάλεια και διαλειτουργικότητα.
«Η συνεργασία και η ενότητα είναι το κλειδί για την επίλυση πιεστικών προκλήσεων στην ανάπτυξη του 6G, και δια του παρόντος δηλώνουμε την πρόθεσή μας να υιοθετήσουμε σχετικές πολιτικές για το σκοπό αυτό στις χώρες μας, να ενθαρρύνουμε την υιοθέτηση τέτοιων πολιτικών σε τρίτες χώρες και να προωθήσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη και τυποποίηση του δικτύου 6G», αναφέρεται στην ανακοίνωση.