Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα για την κατασκευή και την αναβάθμιση υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ακόμη και με κρατική βοήθεια -εάν αυτό χρειαστεί- σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters.
Η συγκεκριμένη αποτελεί υπενθύμιση των ανησυχιών που έχουν έρθει στο προσκήνιο, μετά τις ζημιές σε δύο τηλεπικοινωνιακά καλώδια στη Βαλτική, την περασμένη χρονιά.
Οι υποθαλάσσιες καλωδιακές υποδομές, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου και μεταφέρουν περισσότερο από το 97% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων, έχουν γίνει το τελευταίο σημείο αντιπαραθέσεων μεταξύ των χωρών, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και συγκρούσεων.
Αυτές οι ανησυχίες ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων της Γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με πρόταση που αναμένεται πως θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.
«Αυτή η σύσταση έχει στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ή τη σημαντική αναβάθμιση της υποθαλάσσιας υποδομής καλωδίων μέσω CPEI (Cable Projects of European Interest), σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε το έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters. Το CPEI αποτελούν έργα που χρηματοδοτούνται από κοινού από τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις, με ευκολότερους όρους.
Το έγγραφο ανέφερε ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από ευρωπαϊκά προγράμματα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικές τράπεζες, άλλους αναπτυξιακούς και δημόσιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα και επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, καθώς και μετοχικά κεφάλαια.
Το έγγραφο προτείνει την ανάπτυξη μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα βοηθήσουν την Κομισιόν να καταρτίσει έναν κατάλογο στρατηγικών CPEI, να διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και να αξιολογήσει τους κινδύνους, τα τρωτά σημεία και τις εξαρτήσεις των υποθαλάσσιων καλωδιακών υποδομών, καθώς και να προτείνει μέτρα.
«Αυτή η σύσταση καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδιακών υποδομών πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των προτύπων σε επίπεδο άμυνας, όπου χρειάζεται)», αναφέρεται στο έγγραφο.