Οι επιθεωρητές του τομέα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ερευνούν δεκάδες ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Βόρεια Κορέα, μέσω των οποίων συγκεντρώθηκαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της.
«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας συνέχισε να αψηφά τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε η ομάδα των ανεξάρτητων παρατηρητών προς μια επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αναφέρεται σε έκθεση που επικαλείται το Reuters.
Η Β. Κορέα «προχώρησε σε περαιτέρω ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και παρήγαγε πυρηνικά σχάσιμα υλικά, αν και η τελευταία γνωστή πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε το 2017», σημείωσαν οι παρατηρητές, προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ συνέχισε τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, έβαλε έναν δορυφόρο σε τροχιά και πρόσθεσε ένα πυρηνικό υποβρύχιο στο οπλοστάσιό της.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει απαγορεύσει στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Από το 2006, η χώρα υπόκειται σε κυρώσεις του ΟΗΕ, τις οποίες το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα ενισχύσει για να διακόψει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.
«Η επιτροπή διερευνά 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, μεταξύ 2017 και 2023, αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες φέρεται να βοήθησαν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του προγράμματος όπλων μαζικής καταστροφής», έγραψαν οι παρατηρητές.
Οι βορειοκορεατικές ομάδες χάκερ που υπάγονται στο Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης -την κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Πιονγκγιάνγκ- φέρεται να πραγματοποίησαν μεγάλο αριθμό επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, όπως τόνισαν οι παρατηρητές.
«Στις τάσεις περιλαμβάνεται η στόχευση αμυντικών εταιρειών, αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά και ολοένα και μεγαλύτερη κοινή χρήση υποδομών και εργαλείων», σύμφωνα πάντα με τους παρατηρητές.