Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στο Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi.
Αφορά στην προώθηση επενδύσεων σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα, με έμφαση στη δημιουργία Data Centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, όπως αναφέρεται, χωρίς ωστόσο να δίδεται άλλο στοιχείο.
Στο Μνημόνιο Συνεργασίας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών των δύο κρατών, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση ανταλλαγής τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Οι επενδύσεις σε Data Centers, εφόσον προχωρήσουν, θα συνδυαστούν με τις επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια που διασυνδέουν κρίσιμους εσωτερικούς και διασυνοριακούς κόμβους συνδεσιμότητας, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία δύναται να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Βάσει σχετικών στοιχείων η αγορά κέντρων δεδομένων της Ελλάδας θα φτάσει τα 1,218 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2028 από 735 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2022, αυξανόμενη με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 9%.
Στόχος είναι (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις που κατά καιρούς ανακοινώνονται) η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Μεσόγειο μέχρι το 2028.
Σημειώνεται ότι το 2022 Ελλάδα και ΗΑΕ ανακοίνωσαν ένα ταμείο ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό διαδέχθηκε μια αξιοσημείωτη αύξηση του μη πετρελαϊκού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, με αξία σχεδόν 572 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ το 2021, που αντανακλά 67% αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε σχετικά: «Στρατηγική επιλογή της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα τεχνολογικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο του ψηφιακού άλματος της Ελλάδας για το οποίο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εργαζόμαστε καθημερινά ξετυλίγοντας το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στόχος μας είναι να είμαστε πόλος καινοτομίας σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον και να προσελκύσουμε επενδύσεις. Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα έχει σημαντική προστιθέμενη αξία προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως κόμβο μεταφοράς δεδομένων, συμβάλλοντας αφ’ ενός μεν στην αναπτυξιακή δυναμική της πατρίδας μας και αφ’ ετέρου στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μας.»
O υπουργός Επενδύσεων των ΗΑΕ, Mohamed Hassan Alsuwaidi, επίσης δήλωσε: «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ενισχύει τους αυξανόμενους διμερείς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας και δηλώνει ένα κοινό όραμα, που αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας και της επεξεργασίας δεδομένων στη διαμόρφωση μιας ψηφιακής οικονομίας. Οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε έργα Data Centers στην Ελλάδα πρόκειται να συμβάλουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ψηφιακή υποδομή της χώρας και να παράσχουν στις επιχειρήσεις πρόσθετες ευκαιρίες για να καρπωθούν τα οφέλη της ψηφιοποίησης».
Πλήρες μέλος του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας η Ελλάδα
Παράλληλα σήμερα ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε την ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας (Digital Cooperation Organization – DCO), στο πλαίσιο της 3ης Γενικής Συνέλευσης του DCO.
Η Συνέλευση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών του Βασιλείου του Μπαχρέιν Mohamed bin Thamir Al Kaabi και τη συμμετοχή της Deemah AlYahya, Γενικής Γραμματέως του DCO, στο Μπαχρέιν, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024.
Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε: «Στόχο της Ελλάδας αποτελεί η ενεργός συμβολή στην προώθηση των περιφερειακών πολιτικών στον ψηφιακό τομέα. Με σαφή ανθρωποκεντρική προσέγγιση και την αντίληψη ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι συμπεριληπτική και να υπηρετεί την ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών ευρύτερα, θα εργαστούμε αναλαμβάνοντας στρατηγικές πρωτοβουλίες και υιοθετώντας συνεκτικές πολιτικές που θα ενδυναμώνουν την καινοτομία, την ψηφιακή συμπερίληψη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Βασικούς πυλώνες, τους οποίους στοχεύουμε να προωθήσουμε ενεργά μέσα από αυτήν τη συνεργασία».
Tα κράτη μέλη του DCO με δήλωσή τους επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού οργανισμού, ο οποίος αξιοποιώντας τη διακρατική συνεργασία, θα προωθεί τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της παγκόσμιας ψηφιακής οικονομίας.
Επιπλέον, ανακοίνωσαν τη δρομολόγηση τριών νέων πρωτοβουλιών: Την «GenAI Center of Excellence», η οποία θα δώσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός δικτύου σύγχρονων εγκαταστάσεων, την «Data Embassy» που θα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλών εγκαταστάσεων αποθήκευσης δεδομένων και την «Online Content Integrity», που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Ο DCO είναι ένας διεθνής οργανισμός με βασική του επιδίωξη τη διάχυση γνώσης και την ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών. Στόχος είναι να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πολιτικές και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη δικαιότερων ψηφιακών οικονομιών, χωρίς αποκλεισμούς, μειώνοντας παράλληλα το ψηφιακό χάσμα. Αυτή τη στιγμή, εκτός της Ελλάδας, συμμετέχουν 15 επιπλέον χώρες: το Βασίλειο του Μπαχρέιν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Μπαγκλαντές, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Δημοκρατία του Τζιμπουτί, η Δημοκρατία της Γκάμπια, η Δημοκρατία της Γκάνα, το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, το Κράτος του Κουβέιτ, το Βασίλειο του Μαρόκου, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας, το Σουλτανάτο του Ομάν, η Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν, το Κράτος του Κατάρ, η Δημοκρατία της Ρουάντα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.