Η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας, η προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών εξακολουθούν να είναι ζητούμενο και για την τετραετία 2024-2027, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο ενιαίο κείμενο κυβερνητικής πολιτικής που δημοσιοποιείται επικαιροποιημένο κάθε χρόνο από την κυβέρνηση.
Προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται, παραμένει η συνεχής επέκταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του Gov.gr και στο πλαίσιο αυτό προωθείται η ηλεκτρονική διακίνηση όλων των πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ του δημοσίου μέσω της πλήρους υλοποίησης διατομεακής διαλειτουργικότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή ειδικής αξίας έργα αποτελούν το Δημοσιονομικό Σύστημα της Κεντρικής Διοίκησης, το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, το Νέο Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων και η Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή (CRM).
Εξίσου σημαντική είναι και η αναβάθμιση και επικαιροποίηση της λειτουργίας της Διαύγειας, με παράλληλη μέριμνα για τις σύγχρονες θεσμικές, επιχειρησιακές και τεχνολογικές εξελίξεις και τη βέλτιστη αξιοποίηση της πληροφορίας. Η λειτουργία του δημοσίου πρόκειται να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο, μέσα από τη χρήση αξιόπιστων δεδομένων, τα οποία θα είναι διαθέσιμα, ανωνυμοποιημένα και σε επεξεργάσιμη μορφή, με την αναβάθμιση του opengov.gr.
Στον προγραμματισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του κράτους, μέσω προγραμματισμένων έργων που αφορούν σε υπηρεσίες υγείας, δικαιοσύνης, στην πολεοδομία, στα υποθηκοφυλακεία, ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή τη δημόσια διοίκηση. Η ολοκλήρωση της δομής του ελληνικού κτηματολογίου επίσης αποτελεί έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Ξεχωριστή θέση στον προγραμματισμό του υπουργείου έχει και το έργο «έξυπνες πόλεις», με το οποίο οι δήμοι θα εισάγουν έξυπνες εφαρμογές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τους. Θα συσταθεί επίσης παρατηρητήριο έξυπνων βιώσιμων πόλεων, το οποίο θα λειτουργεί ως υποστηρικτικός μηχανισμός για όλους τους φορείς που μετέχουν στο έργο.
Επιπρόσθετα, το σύνολο των κεντρικών πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης θα ενταχθεί στο Κυβερνητικό Νέφος, το οποίο πρόκειται να εκσυγχρονιστεί και να ενισχυθεί, προκειμένου να παρέχει νέες προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες και αυτοματισμούς (G-Cloud next generation).
Έως το 2027, προγραμματίζεται η παροχή οπτικής ίνας σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο για γρήγορο Internet και η κάλυψη σχεδόν όλου του πληθυσμού με ευρυζωνικές συνδέσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεπικοινωνιών (ΕΔΤ) θα υποστηρίξει την τεχνολογική και λειτουργική αναβάθμιση συγκεκριμένων δημόσιων φορέων, η οποία θα αφορά τόσο στις υποδομές των φορέων τοπικά, όσο και τις κεντρικές υποδομές δικτύων του ελληνικού δημοσίου, μέσω των οποίων παρέχονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες ΤΠΕ στη δημόσια διοίκηση και κατ’ επέκταση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας.
Ως προς τη συνδεσιμότητα θα υποστηριχθούν οι υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα εμπορικά πλάνα των παρόχων (UFBB), θα προωθηθεί η εγκατάσταση έξυπνων υποδομών στα κτίρια από το πρόγραμμα Smart Readiness, ενώ θα κινητροδοτηθούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας μέσω του προγράμματος Gigabit Voucher.
Προγραμματισμός 2024
Για το 2024 ειδικότερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει δράσεις που αφορούν στην ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών της χώρας, την υλοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακών υπηρεσιών, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μητρώων και των συστημάτων της δημόσιας διοίκησης, την ψηφιοποίηση εγγράφων και αρχείων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών και τη μετατροπή των πόλεων σε περισσότερο έξυπνες και φιλικές προς τους πολίτες.
Μεταρρυθμίσεις Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ)
Σε συνέχεια της μεταρρύθμισης για την υλοποίηση και εφαρμογή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας σε όλο το ελληνικό Δημόσιο, πρόκειται να διαμορφωθεί νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι εναρμονισμένο και σύμφωνο με τις απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας και θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές κρατών μελών της ΕΕ. Επιπρόσθετα, το σύστημα διαχείρισης δεδομένων στη Δημόσια Διοίκηση θα συνδράμει στην παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών προς το δημόσιο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η παροχή μιας υπηρεσίας να γίνεται με μεταφορά και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ φορέων και όχι με διακίνηση εγγράφων.
Όσον αφορά στον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας, προγραμματίζεται η ενσωμάτωση και εφαρμογή των κοινοτικών απαιτήσεων σε επίπεδο θεσμικό, τεχνικό και επιχειρησιακό με την εφαρμογή της οδηγίας NIS
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής κινήτρων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Άλλες μεταρρυθμίσεις
Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί η έκδοση μοναδικού Προσωπικού Αριθμού για κάθε πολίτη, ο οποίος θα συσχετίζεται, σε πραγματικό χρόνο, με όλα τα σχετικά μητρώα (eID, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ.). Αποτελεί θεμελιώδη λίθο των λοιπών μητρώων και απαιτεί εκτεταμένες θεσμικές και διαδικαστικές παρεμβάσεις.
Ακόμα, δρομολογείται ο σχεδιασμός της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ προγραμματίζεται και η λειτουργία Παρατηρητηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης για τη συλλογή σχετικών δεδομένων.
Σε άλλο, εξίσου σημαντικό, μεταρρυθμιστικό πεδίο έχει προγραμματιστεί η εκπόνηση μελέτης για τον καθορισμό προτύπου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από δημόσιους φορείς για την υλοποίηση της Ψηφιακής Προσβασιμότητας στους ιστοτόπους τους. Εντός του έτους, προβλέπεται η έκδοση της έκθεσης παρακολούθησης της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της ψηφιακής προσβασιμότητας.
Εμβληματικά έργα Επενδύσεις Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Εντός του έτους επίσης αναμένεται να προχωρήσουν σημαντικά οριζόντια έργα. Ανάμεσά τους είναι η ανάπτυξη του Gov-ERP, πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα καλύψει τις οικονομικές και δημοσιονομικές διαδικασίες των φορέων της κεντρικής διοίκησης και θα συγκεντρώνει οικονομικά στοιχεία από τους λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2026.
Εξίσου σημαντικό έργο είναι το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2025, το οποίο αφορά στον επανασχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου πληροφοριακού συστήματος για τις δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, το κεντρικό σύστημα Business Intelligence (BI) πρόκειται να αναβαθμίσει τη διαδικασία συλλογής δεδομένων που σχετίζεται με την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσω της κεντρικής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης και να δώσει έμφαση στην ανάλυση αυτών των δεδομένων.
Κεντρική θέση στον σχεδιασμό του υπουργείου έχει και ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΕΗΦΥ), ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2024, θα ολοκληρωθεί το 2025 και θα δίνει τη δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα και τους πολίτες να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων κάθε πολίτη.
Επιπλέον, υλοποιούνται σταδιακά σημαντικά έργα ψηφιοποιήσεων σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ενώ έχει δρομολογηθεί η λειτουργία νέων κεντρικών ηλεκτρονικών μητρώων, όπως του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και του Εθνικού Μητρώου Κρατικής Αρωγής σε πληττόμενους από θεομηνίες.
Ως προς την εγκατάσταση έξυπνων υποδομών στα κτίρια μέσω του προγράμματος Smart Readiness εκτιμάται ότι εντός του έτους τουλάχιστον 30.000 ιδιωτικά κτίρια θα συνδέονται πλήρως με την υποδομή οπτικών ινών FTHH.
Επίσης, θα υποστηριχθούν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας μέσω της μείωσης του αρχικού κόστους σύνδεσης και των μηνιαίων τελών, μέσω του προγράμματος Gigabit Voucher.
Ακόμα, δρομολογείται το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης για χρήση σε τομείς, όπως οι κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες, η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία ακριβείας, η τοπογραφία και η πολεοδομία, καθώς και σε άλλους τομείς της οικονομίας με σκοπό την καλύτερη επίγνωση των δυναμικών καταστάσεων φυσικών φαινομένων.
Επίσης, μέσω του έργου των έξυπνων πόλεων, οι δήμοι της χώρας θα υλοποιήσουν δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες τους, προκειμένου να ενσωματώσουν έξυπνες εφαρμογές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών τους. Θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο έξυπνων βιώσιμων πόλεων, ώστε να λειτουργεί ως υποστηρικτικός μηχανισμός για όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Υπολογίζεται ότι, μέσα στο έτος, θα έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες συμβάσεις για 17 δήμους της χώρας.
Άλλα εμβληματικά έργα
Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Gov.gr με υπηρεσίες του Δημοσίου προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους λειτουργούς, μέσα από τομεακές παρεμβάσεις απλούστευσης, μείωσης των διοικητικών βαρών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες. Σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2026, πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο για την επέκταση των G-Cloud υποδομών.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος υποδομής λογισμικού για όλη τη δημόσια διοίκηση, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις στοχεύοντας στη βελτίωση των υπηρεσιών της, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση του κόστους. Προγραμματίζεται ακόμα, η προμήθεια προηγμένων υπηρεσιών ασφαλείας (SOC και DDoS) στο πλαίσιο της επέκτασης της G-Cloud υποδομής, ώστε να μεταφερθεί εκεί το σύνολο των δεδομένων και μητρώων του δημοσίου (ολοκλήρωση 2025).
Βασική προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί και η ενίσχυση της λειτουργίας του Κτηματολογίου. Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του θα υλοποιηθεί με τρεις διασυνδεδεμένες πλατφόρμες, για την ηλεκτρονική επίδοση, τον εξ αποστάσεως νομικό έλεγχο από δικηγόρους και την ψηφιακή υποβολή προδήλων λαθών με στόχο να λειτουργήσουν στο 1ο τρίμηνο του 2024.
Παράλληλα, η ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, το μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, θα υποστηρίξει τον εξ αποστάσεως νομικό έλεγχο των τίτλων ακινήτων και των διοικητικών βαρών τους, επισπεύδοντας με τον τρόπο αυτό τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών. Επιπλέον, προβλέπεται να έχει ψηφιοποιηθεί το 30% των αρχείων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.