Η Apple εξέφρασε την ανησυχία της για τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία Investigatory Powers Act (IPA) του Ηνωμένου Βασιλείου, φοβούμενη ότι ενδέχεται να προσφέρουν στη βρετανική κυβέρνηση την εξουσία να επηρεάζει τις ενημερώσεις απορρήτου και ασφάλειας, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, παγκοσμίως.
Οι τροποποιήσεις στο IPA, οι οποίες ενδέχεται να εγκριθούν αυτήν την άνοιξη, θα μπορούσαν να επηρεάσουν, όχι μόνο τους χρήστες που βρίσκονται στη Βρετανία, αλλά και εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο, περιορίζοντας τις δυνατότητες απορρήτου και ασφάλειας. Η Apple τονίζει ότι το απόρρητο των χρηστών και η ασφάλεια των δεδομένων είναι κεντρικής σημασίας για τις δραστηριότητές της και πιστεύει ότι αυτές οι τροποποιήσεις ενέχουν κινδύνους.
Ο IPA, που ψηφίστηκε αρχικά το 2016, είχε ως στόχο να προσφέρει στους αξιωματούχους νόμιμη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, για τη διερεύνηση εγκλημάτων όπως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και η τρομοκρατία. Ωστόσο, οι τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν σε αναθεώρηση και επακόλουθες προτεινόμενες τροποποιήσεις. Αυτές θα απαιτούν από τις εταιρείες που λαμβάνουν κρατικά αιτήματα να ενημερώνουν τους αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου για τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πρόσβαση σε αυτά δεδομένα, ακόμη και αν αυτά τα updates επηρεάζουν χρήστες εκτός Βρετανίας.
Η Apple, σε δήλωση προς το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αναγκάσουν εταιρείες να αποσύρουν σημαντικά χαρακτηριστικά ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαταράσσοντας την παγκόσμια αγορά και θέτοντας τους χρήστες σε κίνδυνο. Η εταιρεία από το Cupertino το θεωρεί αυτό ως υπέρβαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθιστώντας δυνητικά το Υπουργείο Εσωτερικών σε παγκόσμιο «διαιτητή» για τα επιτρεπτά επίπεδα ασφάλειας δεδομένων και κρυπτογράφησης. Αυτό θα μπορούσε να καταστείλει την καινοτομία και να καταπνίξει το εμπόριο, όπως ισχυρίζεται ο τεχνολογικός κολοσσός.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι οι τροποποιήσεις υποστηρίζουν την τεχνολογική καινοτομία και τις ιδιωτικές, ασφαλείς επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο, όχι όμως σε βάρος της δημόσιας ασφάλειας. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να έρθουν σε σύγκρουση με τη νομοθεσία της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του GDPR, ο οποίος επιβάλλει στις εταιρείες να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, συχνά μέσω κρυπτογράφησης. Η Apple υποστηρίζει ότι η κρυφή εγκατάσταση backdoors σε κρυπτογραφημένες τεχνολογίες για συμμόρφωση με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραβίαζε αυτήν την υποχρέωση.