Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών startup και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε σχέση με την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης, «που σέβεται τις αξίες και τους κανόνες της ΕΕ».
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, σχετικά με τον ευρωπαϊκό νόμο για την AI, ο οποίος, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την υιοθέτηση αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ.
Στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται η τροποποίηση του κανονισμού EuroHPC για τη δημιουργία «εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης». Μεταξύ άλλων, αυτό αφορά στην απόκτηση, αναβάθμιση και λειτουργία υπερυπολογιστών ειδικών στην AI και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά τα συστήματα, «συμβάλλοντας στη διεύρυνση της χρήσης της AI σε μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων και ΜμΕ».
Προβλέπεται, επίσης, η παροχή υπηρεσίας μίας στάσης για startups και φορείς καινοτομίας, στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και έρευνας στον τομέα της AI, όσον αφορά την αλγοριθμική ανάπτυξη, τη δοκιμή της αξιολόγησης και την επικύρωση μοντέλων ΑΙ μεγάλης κλίμακας, την παροχή φιλικών εγκαταστάσεων προγραμματισμού και άλλων υπηρεσιών διευκόλυνσης, αλλά και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης διαφόρων αναδυόμενων εφαρμογών AI που βασίζονται σε μοντέλα γενικού σκοπού.
Την ίδια στιγμή, αποφασίζεται η σύσταση υπηρεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη εντός της Κομισιόν, η οποία θα διασφαλίζει την ανάπτυξη και τον συντονισμό της πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και θα εποπτεύει την εφαρμογή και την επιβολή της επικείμενης πράξης για την AI.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται και χρηματοδοτική στήριξη από την Κομισιόν μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» που προορίζεται για τη generative AI. Όπως αναφέρεται, η δέσμη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετες συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027.
Τέλος, γίνεται αναφορά για πρωτοβουλίες σε σχέση με την ενίσχυση της «δεξαμενής ταλέντου», για ενθάρρυνση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε startups, αλλά και για την πρωτοβουλία «GenAI4EU», η οποία αποσκοπεί στη στήριξη της ανάπτυξης νέων περιπτώσεων χρήσης και αναδυόμενων εφαρμογών στα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα της Ευρώπης, καθώς και στον δημόσιο τομέα.
Η Κομισιόν συστήνει επίσης, με ορισμένα κράτη μέλη, δύο κοινοπραξίες ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής (EDIC). Την «Συμμαχία για τις Γλωσσικές Τεχνολογίες» (ALT-EDIC), που αποσκοπεί στην ανάπτυξη κοινής ευρωπαϊκής υποδομής σε γλωσσικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της έλλειψης γλωσσικών δεδομένων για την κατάρτιση λύσεων AI, αλλά και το EDIC «CitiVERSE», που θα εφαρμόσει υπερσύγχρονα εργαλεία AI για την ανάπτυξη και την ενίσχυση τοπικών ψηφιακών δίδυμων για έξυπνες κοινότητες.
Εκδόθηκε και ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η στρατηγική προσέγγιση της ίδιας της Κομισιόν όσον αφορά τη χρήση της AI. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν θα αναπτύξει θεσμική και επιχειρησιακή ικανότητα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και της χρήσης αξιόπιστης, ασφαλούς και δεοντολογικής AI. Η Κομισιόν προετοιμάζεται επίσης για να στηρίξει τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ στη δική τους υιοθέτηση και χρήση της AI.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εξετάσουν τώρα τις προτεινόμενες τροποποιήσεις της Επιτροπής σχετικά με τον κανονισμό σχετικά με τη σύσταση της κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Η υπηρεσία AI θα συσταθεί εντός της Κομισιόν. Τα κράτη μέλη θα συστήσουν πλέον τις κοινοπραξίες ευρωπαϊκής ψηφιακής υποδομής ALT-EDIC και CitiVERSE EDIC με την υποστήριξη της Επιτροπής.