Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια από τα κέντρα δεδομένων, τα κρυπτονομίσματα και την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτοντας μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισοδυναμεί με τις συνολικές ανάγκες της Γερμανίας, όπως προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Σήμερα, υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 8.000 data centers παγκοσμίως, με περίπου το 33% στις ΗΠΑ, το 16% στην Ευρώπη και κοντά στο 10% στην Κίνα, ενώ σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα. Στην Ιρλανδία, όπου αναπτύσσονται ραγδαία, ο IEA αναμένει ότι θα καταναλώνουν το 32% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2026, σε σύγκριση με 17% το 2022. Η Ιρλανδία διαθέτει επί του παρόντος 82 data centers, 14 υπό κατασκευή και άλλα 40 που έχουν εγκριθεί.
Η συνολική παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να σημειώσει αύξηση της τάξεως του 3,4% έως το 2026, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση. Η αύξηση, ωστόσο, θα καλύπτεται περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η πυρηνική ενέργεια.
Οι πηγές χαμηλών εκπομπών αναμένεται να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2026, από λιγότερο από 40% το 2023, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Αυτό περιλαμβάνει 9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία και 11 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη.
«Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας παράγει σήμερα περισσότερες εκπομπές CO2 από οποιονδήποτε άλλο στην παγκόσμια οικονομία, επομένως είναι ενθαρρυντικό ότι η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταθερή επέκταση της πυρηνικής χρησιμοποιούνται για να ανταποκριθούν σε όλη την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
Η παγκόσμια ένταση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας -η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται ανά μονάδα ενέργειας- αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο 3,5% ετησίως έως το 2026, σύμφωνα πάντα με τον IEA. Για την Ευρώπη, οι έντονες προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα δείχνουν ότι η μείωση αναμένεται να είναι 13% ετησίως.