Το AIoT (ή AI4IoT), ένας συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης (AI) και Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), θα «αναδειχθεί ως ο καθοριστικός παράγοντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό», σύμφωνα με νέα έκθεση της Telenor και της Omdia, καθώς η υιοθέτησή του θα είναι η βασική μέθοδος με την οποία οι τεράστιοι όγκοι δεδομένων που δημιουργούνται από έναν αυξανόμενο όγκο συσκευών IoT θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να αναλυθούν, ώστε να παρέχουν χρήσιμα τελικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης «Navigating the perfect storm», οι εφαρμογές IoT θα δημιουργήσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, τις οποίες «πολλές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να αναλύσουν αποτελεσματικά και να αντλήσουν σημαντικές γνώσεις». Σημειώνει, επίσης, ότι «η απλή συλλογή δεδομένων δεν έχει αξία» και ότι «η ανθρώπινη νοημοσύνη δεν μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες τόσο αποτελεσματικά όσο η τεχνητή νοημοσύνη. Με την υποστήριξη της AI, οι εφαρμογές γίνονται πιο έξυπνες και αυτόνομες».
Η έκθεση προσθέτει ότι η σύγκλιση της τεχνητής νοημοσύνης και του IoT θα αποτελέσει το κλειδί για βελτιωμένες λειτουργικές αποδόσεις, καλύτερη εμπειρία πελάτη και υψηλότερη παραγωγικότητα σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η βιομηχανική κατασκευή, οι μεταφορές, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι έξυπνες πόλεις. Η έρευνα ισχυρίζεται ότι αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να μετατρέψει απλές λύσεις σε λύσεις με μεγαλύτερο αντίκτυπο και αξία» και αναφέρει την προβλεπτική συντήρηση, τη βελτιωμένη ρομποτική και τις «βελτιωμένες εμπειρίες στο αυτοκίνητο» ως κύρια παραδείγματα AIoT.
Η Omdia επισημαίνει ότι το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού που «τρέχει» τώρα σε όλο τον κόσμο έχει βαθιά επίδραση στο IoT και εκτιμά ότι η παγκόσμια βάση των εγκατεστημένων συσκευών IoT έφταναν τα 38 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2023. Ο απίστευτος όγκος δεδομένων που επί του παρόντος δημιουργείται αντιπροσωπεύει περίπου 1 δισεκατομμύριο gigabyte δεδομένων την ημέρα. Μέχρι το 2030, οι προβλέψεις υποστηρίζουν ότι θα υπάρχουν πάνω από 82 δισεκατομμύρια συσκευές IoT σε χρήση. Το μέγεθος του εύρους ζώνης που θα χρησιμοποιεί αυτή η κίνηση δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, αλλά θα είναι τεράστιο.
Προχωρώντας σε ορισμένες πρακτικές λεπτομέρειες, η έκθεση παραθέτει μια σειρά παραγόντων που πιστεύεται ότι θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση του AIoT κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και η αυξανόμενη προθυμία των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν AI, καθώς πάνω από το 48% των επιχειρήσεων δίνουν προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση στις υλοποιήσεις IoT. Ένας άλλος κινητήριος μοχλός είναι η καινοτομία στην υποστήριξη του hardware – οι βελτιώσεις στην τεχνολογία των ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών AI, πρόκειται να παρέχουν βελτιωμένη υπολογιστική ισχύ για την ενσωμάτωση της AI.
Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας είναι η «βελτιστοποίηση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης». Αυτό αναφέρεται στο TinyML, το οποίο επιτρέπει την επεξεργασία δεδομένων σε συσκευές αιχμής, καταργώντας την απαίτηση μεταφοράς δεδομένων σε sever. Μια τέταρτη πτυχή είναι η GenAI. Περίπου το 38% των ερωτηθέντων σε σχετική μελέτη της Omdia ανέφεραν ότι, είτε είχαν ήδη υιοθετήσει πλήρως τη generative τεχνητή νοημοσύνη, είτε την εφαρμόζουν, ενώ μόνο το 10% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Η υιοθέτηση της GenAI αναμένεται να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση της παραγωγής κώδικα που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη των εφαρμογών IoT.