Η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τους digital nomads είναι η Αθήνα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε η Brother UK. Η χώρα μας κατέκτησε άλλες δύο θέσεις ανάμεσα στις χειρότερες πόλεις για απομακρυσμένη εργασία, αφού η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στη δεύτερη θέση και η Πάτρα στην 4η. Στην 5η θέση βρέθηκε η Λεμεσός, στην Κύπρο.
Η εταιρεία αναφέρει πως ανέλυσε παράγοντες όπως η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, το επίπεδο της ασφάλειας εντός της εκάστοτε χώρας και το γενικό κόστος ζωής. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε μια σταθμισμένη κατάταξη για να καθορίσει τη συνολική βαθμολογία.
Βάσει αυτής, η Αθήνα κατατάσσεται ως η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τους digital nomads, με βαθμολογία 50,34 στα 100. Η πρωτεύουσα συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών πόλεων με τη χαμηλότερη βαθμολογία στον δείκτη ασφάλειας, συγκεντρώνοντας μόλις 53 βαθμούς. Η Αθήνα έχει κακή βαθμολογία στην ποιότητα ζωής (128,6), χαμηλή βαθμολογία στην υγειονομική περίθαλψη (57,5) και μη ενθαρρυντική βαθμολογία στην ευτυχία (5,93).
Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου κατέλαβε την καλύτερη θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά στην εργασία από απόσταση, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη μελέτη. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιο περιζήτητες παραμέτρους για τους ψηφιακούς νομάδες, η πόλη του Λουξεμβούργου συγκέντρωσε βαθμολογία 68/100 – την υψηλότερη από όλους τους προορισμούς που εξετάστηκαν.
Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε, επίσης, υψηλή θέση και σε άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου. Σημείωσε εντυπωσιακή βαθμολογία στην ποιότητα ζωής, με 192,9, υψηλή βαθμολογία στην υγειονομική περίθαλψη, με 75, και βαθμολογία ston δείκτη ευτυχίας 7,23, που την κρατά στην πρώτη δεκάδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Η Τούζλα, που βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, χαρακτηρίστηκε ως η φθηνότερη τοποθεσία για έναν digital nomad, με βαθμολογία 76,29 στα 100. Ένα γεύμα εκεί κοστίζει μόλις 4,50 δολάρια, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης 225 δολάρια το μήνα και 170 δολάρια εκτός του κέντρου της πόλης. Για ένα διαμέρισμα 85 τ.μ., λογαριασμοί όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό κοστίζουν 168 δολάρια το μήνα, ενώ το Wi-Fi 20 λίρες.
Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη, κατατάχθηκε ως η πιο ακριβή πόλη για απομακρυσμένη εργασία. Ένα γεύμα εκεί κοστίζει, κατά μέσο όρο, 28 δολάρια. Όσον αφορά στο κόστος διαβίωσης, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης στοιχίζει 2.800 δολάρια, οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας ανέρχονται σε 325 δολάρια και το κόστος του διαδικτύου se 64 δολάρια. Τέλος, η Φιλανδία κατατάχθηκε ως η «πιο ευτυχισμένη» πόλη για remote working.