Η διεθνής κοινότητα δεν έχει στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τόνισε ο António Guterres κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες επιδιώκουν «απερίσκεπτα κέρδη» από την τεχνητή νοημοσύνη και απαιτείται επείγουσα δράση για τον μετριασμό των κινδύνων από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.
Σε μια σφοδρή επίθεση κατά των πολυεθνικών τεχνολογικών εταιρειών, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε, κατά τη διάρκεια του φόρουμ στο Νταβός, ότι κάθε επίτευγμα στη generative τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει την απειλή για απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο Guterres συνέδεσε τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη με εκείνους που εγκυμονεί η κλιματική κρίση και δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία στρατηγική για να αντιμετωπίσει κανένα από τα δύο θέματα.
Μιλώντας στο WEF, προκάλεσε τους εκπροσώπους της τεχνολογικής βιομηχανίας που βρίσκονταν στο ακροατήριο να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να θέσουν προστατευτικές «μπάρες» για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Αυτή η τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για τη βιώσιμη ανάπτυξη – αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει την ανισότητα», υποστήριξε, αναφερόμενος σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν το 40% του συνόλου των θέσεων εργασίας. Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, υποστήριξε ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τη συνολική ανισότητα».
«Ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας επιδιώκουν ήδη κέρδη με απερίσκεπτο τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιδιωτική ζωή και τον κοινωνικό αντίκτυπο», προειδοποίησε ο Guterres.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και ότι κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο, για να διασφαλίσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια δύναμη για το καλό.
«Το συμβουλευτικό μου όργανο για την τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη διατυπώσει προκαταρκτικές συστάσεις για τη διακυβέρνηση της, που αξιοποιούν τα οφέλη αυτής της απίστευτης νέας τεχνολογίας, ενώ παράλληλα μετριάζουν τους κινδύνους της».
«Χρειαζόμαστε επειγόντως οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις τεχνολογικές εταιρείες σε πλαίσια διαχείρισης κινδύνων για την τρέχουσα ανάπτυξη της ΤΝ – και για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των μελλοντικών βλαβών.
Και χρειαζόμαστε μια συστηματική προσπάθεια για την αύξηση της πρόσβασης, ώστε οι αναπτυσσόμενες οικονομίες να μπορούν να επωφεληθούν από τις τεράστιες δυνατότητές της. Πρέπει να γεφυρώσουμε το ψηφιακό χάσμα αντί να το βαθαίνουμε».
«Μπροστά στις σοβαρές, ακόμη και υπαρξιακές απειλές που θέτει το ανεξέλεγκτο κλιματικό χάος και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, φαινόμαστε αδύναμοι να δράσουμε».