Είναι προφανές πως ό,τι σχετίζεται με την τσέπη των καταναλωτών και ειδικά στην εποχή αυτή με την μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα, αποτελεί μείζον θέμα, άξιο να ασχοληθούν τα Μέσα Ενημέρωσης.
Και μέχρι εκεί όλα καλά. Η διαστρέβλωση όμως των λεγομένων του πρωθυπουργού ώστε να έχουμε τίτλο που τραβάει το ενδιαφέρον είναι άλλης τάξεως ζήτημα…
Χθες λοιπόν ανάμεσα σε όλα που ρώτησε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Κουβαράς, στην κρατική τηλεόραση τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν και το εξής:
Γιώργος Κουβαράς: «Και σε άλλους τομείς; Παραδείγματος χάρη, στις τηλεπικοινωνίες έχουμε 53% πάνω τις τηλεπικοινωνίες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μου λέτε ενέργεια, μου λέτε τρόφιμα. Οι τηλεπικοινωνίες είναι άλλος ένας τομέας, στις οποίες ακόμα δεν έχετε παρέμβει».
Η αποτύπωση της ερώτησης όπως και η απάντηση που ακολουθεί είναι από την επίσημη απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε το γραφείο τύπου του Μαξίμου.
Σύμφωνα με αυτή λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ως εξής:
«Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Και, βέβαια, όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι δεν είμαστε μόνοι μας. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι κι αυτή ταγμένη στο να υπηρετεί την αντιμετώπιση ολιγοπωλιακών πρακτικών, που οδηγούν τελικά σε υψηλότερες τιμές.
Και βέβαια, θέλω να τονίσω ότι όλες οι πρωτοβουλίες μας στοχεύουν τελικά στη μεγαλύτερη διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι αυτή που επιτρέπει στον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές. Το «e-Καταναλωτής» είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και ενθαρρύνω τους τηλεθεατές μας να μπουν και να το αξιοποιούν περισσότερο, γιατί δίνει πολύ χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία τιμών. Έτσι λειτουργεί εύρυθμα μία αγορά, όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Έτσι λειτούργησε – θέλω να θυμίσω – και ο ανταγωνισμός, τελικά, στις τιμές των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι, θυμάστε, πόση κριτική, καλοπροαίρετη, μέσα από διάφορα εύθυμα βιντεάκια και memes είδαμε για τα πολύχρωμα τιμολόγια.
Πλην όμως, τελικά αυτή η διαφάνεια στις τιμές οδήγησε τους προμηθευτές, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο – και εκτιμώ ότι αυτό θα συνεχιστεί, τουλάχιστον και για τους επόμενους μήνες, γι’ αυτούς που έχουμε ορατότητα- να δώσουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το οποίο και εσείς ως δημοσιογράφοι μπορεί να περιμένατε.
Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, ανταγωνισμός στην πράξη. Όμως με ένα κράτος το οποίο εποπτεύει την αγορά και το οποίο παρεμβαίνει όποτε αυτό είναι απαραίτητο».
Από την απάντηση του πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι υπάρχει αυτή την στιγμή παρέμβαση για τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες (όπως δυστυχώς έσπευσαν να που πουν κάποια μέσα ενημέρωσης). Αν υπήρχε το πιθανότερο είναι πως θα το γνωρίζαμε.
Θα υπάρξει στο μέλλον; Έτσι όπως απάντησε ο πρωθυπουργός, ούτε αυτό προκύπτει, αλλά βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο μέλλον. Και μάλλον αυτό ήταν και το πνεύμα του κ. Μητσοτάκη στην γενική απάντηση που έδωσε αν και ο κ. Κουβαράς τον ρωτά πολύ συγκεκριμένα για τις τηλεπικοινωνίες.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είναι από τους λίγους με αρνητικό πληθωρισμό.
Γεγονός είναι όμως ότι σε συγκρίσεις που γίνονται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα φαίνεται να έχει ακριβότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και αυτό είναι θέμα, όπως και να το δει κανείς.
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, λέγουν πως το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί με την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Πράγματι, η ΔΕΗ θα δώσει την υπηρεσία της οπτικής ίνας μέσω ενός δικτύου, η υλοποίηση του οποίου κοστίζει λιγότερο και άρα πιθανότατα θα έχει και φθηνότερες τιμές λιανικής. Μένει να το δούμε.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την όποια παρέμβαση της κυβέρνησης, αν και εφόσον υπάρξει, ο καταναλωτής μπορεί να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο τιμολόγιο για τις τηλεπικοινωνιακές του υπηρεσίες, ειδικά αν δεν έχει πρόβλημα με την αλλαγή παρόχου.