Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην υπογραφή συμφωνιών επιχορήγησης για 37 έργα, που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για το ψηφιακό σκέλος του μηχανισμού Connecting Europe Facility (CEF Digital).
Ο συνολικός προϋπολογισμός των 252 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε έργα ανάπτυξης υποδομών 5G για τις τοπικές κοινότητες και κατά μήκος των μεγάλων ευρωπαϊκών διαδρόμων μεταφορών, καθώς και για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδίων, «βελτιώνοντας την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δικτύων κορμού εντός και προς την ΕΕ».
Μεταξύ των υποστηριζόμενων έργων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει την εγκατάσταση θαλάσσιων καλωδίων για την παροχή μεγαλύτερης διασύνδεσης μεταξύ της Ιρλανδίας και της ηπειρωτικής ΕΕ, καθώς και μεταξύ της ΕΕ και των εξόχως απόκεντρων περιοχών της στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οι επιχορηγήσεις θα υποστηρίξουν, επίσης, μια άμεση σύνδεση μεταξύ της ΕΕ και της Άπω Ανατολής, θα παρέχουν υποδομή συνδεσιμότητας υψηλής χωρητικότητας σε ψηφιακά υποεξυπηρετούμενα ελληνικά νησιά και θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα με την Αφρική.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο ελληνικού ενδιαφέροντος αφορά στη δημιουργία υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που θα συνδέσουν νησιά του Αιγαίου και, στην κοινοπραξία που το έχει προτείνει, συμμετέχουν ο ΟΤΕ, η WINGS ICT Solutions και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του έργου κινείται στην περιοχή των 25 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάτι σχετικό, πέρα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ των χρηματοδοτούμενων έργων, η ΕΕ θα υποστηρίξει, επίσης, μελλοντικές υποδομές 5G κατά μήκος διασυνοριακών αυτοκινητοδρόμων, δρόμων, σιδηροδρόμων και εσωτερικών πλωτών οδών. Τα έργα θα ανοίξουν το δρόμο για τη Connected and Automated Mobility (CAM) και τις σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας και μη, διασφαλίζοντας τη διασυνοριακή συνέχεια τους.
Τέλος, οι επιχορηγήσεις θα υποστηρίξουν την υιοθέτηση υποδομής δικτύου 5G σε τοπικές «έξυπνες κοινότητες» σε όλη την ΕΕ, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλα αστικά κτίρια, για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Η τρίτη σειρά προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του CEF Digital είναι επί του παρόντος ανοιχτή για υποβολές έως τις 20 Φεβρουαρίου 2024, με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το νέο σύνολο περιλαμβάνει έργα 5G κατά μήκος των διαδρόμων μεταφορών (100 εκατομμύρια ευρώ), 5G και Edge Cloud για Έξυπνες Κοινότητες (51 εκατ. ευρώ) και συνδεσιμότητα κορμού για Digital Global Gateways (90 εκατ. ευρώ).
Η ανάπτυξη ευρέως υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητας είναι ένας από τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας, επιτρέποντας, επίσης, στην ΕΕ να επιτύχει σημαντικούς ψηφιακούς στόχους, όπως η ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η υιοθέτηση κόμβων edge cloud, μεταξύ άλλων.
Κείμενο: Τέτη Ηγουμενίδη, Χρήστος Κοτσακάς