Σε μια κίνηση που δεν αναμενόταν τόσο σύντομα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με την ψηφιακή έκδοση του ευρώ. Οι οργανισμοί που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα θα επιφορτιστούν με πέντε διαφορετικά project.
Αυτά είναι το σύστημα αναζήτησης ψευδωνύμων (το οποίο θα διευκολύνει τις συναλλαγές πληρωμών από χρήστες και μεσάζοντες χρησιμοποιώντας απλά ψευδώνυμα αντί για μεγάλους αριθμούς λογαριασμού), το σύστημα διαχείρισης απάτης και κινδύνου (το οποίο θα παρέχει πρόσθετη υποστήριξη στους μεσάζοντες για τον εντοπισμό δόλιων συναλλαγών), τα στοιχεία του SDK (τα οποία αποτελούνται από μια ψηφιακή εφαρμογή και ένα SDK για την υποστήριξη των μεσαζόντων στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ευρώ μέσω των δικών τους εφαρμογών για κινητά και διαδικτυακές διεπαφές), το σύστημα offline χρήσης και το σύστημα ασφαλούς ανταλλαγής πληροφοριών πληρωμής.
Η ανάπτυξη offline πληρωμών βρίσκεται στην κορυφή του προϋπολογισμού, με 662 εκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενη από τη διαχείριση κινδύνου και απάτης, με 237 εκατομμύρια ευρώ. Η κίνηση της ΕΚΤ φαίνεται πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την ανάπτυξη του σχετικού πλαισίου, δεδομένου ότι τον Οκτώβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωνε ότι η ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) θα χρειαστεί δύο χρόνια.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σε αυτό το στάδιο η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται να ξεκινήσει καμία από τις αναπτυξιακές εργασίες που αναφέρονται στις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων. Σκοπός της διαδικασίας επιλογής «είναι η σύναψη συμφωνιών-πλαισίου με τους καταλληλότερους εξωτερικούς παρόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι το Ευρωσύστημα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ στο μέλλον, εάν αυτό κριθεί δικαιολογημένο. Καμία απόφαση έκδοσης ψηφιακού ευρώ δεν θα ληφθεί έως ότου ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημειώνεται πως οι συμφωνίες που θα προκύψουν από τη διαδικασία θα αφορούν μόνο σε ορισμένες από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το ψηφιακό ευρώ. Άλλα στοιχεία, όπως ο διακανονισμός πληρωμών, θα παρ΄΄έχονται εσωτερικά από το Ευρωσύστημα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσιζε να προχωρήσει στην επόμενη φάση του έργου για το ψηφιακό ευρώ, την οποία χαρακτήριζε ως προπαρασκευαστική. Η απόφαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λαμβανόταν μετά την ολοκλήρωση της διερευνητικής φάσης η οποία ξεκίνησε από το Ευρωσύστημα τον Οκτώβριο του 2021 με σκοπό να διερευνηθούν πιθανά μοντέλα σχεδιασμού και διανομής ψηφιακού ευρώ. Με βάση τα ευρήματα αυτής της φάσης, η ΕΚΤ έχει σχεδιάσει ένα ψηφιακό ευρώ «που θα ήταν ευρέως προσβάσιμο σε πολίτες και επιχειρήσεις μέσω διανομής από εποπτευόμενους ενδιάμεσους φορείς, όπως οι τράπεζες».
Όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια ψηφιακή μορφή μετρητών που χρησιμοποιείται για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν ευρέως προσβάσιμο, ελεύθερο για βασική χρήση και διαθέσιμο, τόσο διαδικτυακά όσο και εκτός σύνδεσης. Θα προσέφερε το υψηλότερο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και θα επέτρεπε στους χρήστες να διακανονίζουν τις πληρωμές τους άμεσα σε χρήμα εκδιδόμενο από την κεντρική τράπεζα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πρόσωπο σε πρόσωπο, στο σημείο πώλησης, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε συναλλαγές του Δημοσίου.