Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι έκανε το πρώτο βήμα προς τη σύνταξη βασικών προτύπων και καθοδήγησης για την ασφαλή ανάπτυξη της generative τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και του τρόπου με τον οποίο γίνεται η δοκιμή και η προστασία των σχετικών συστημάτων.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου (NIST) δήλωσε ότι ζητά τη συμβολή του κοινού έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, σε σχέση με τη διεξαγωγή βασικών δοκιμών, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.
Η υπουργός Εμπορίου, Gina Raimondo, υποστήριξε ότι η προσπάθεια «πηγάζει» από το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Joe Biden και στοχεύει στην ανάπτυξη «βιομηχανικών προτύπων γύρω από την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη της τεχνητής νοημοσύνης, που θα επιτρέψουν στην Αμερική να συνεχίσει να ηγείται στην υπεύθυνη ανάπτυξη και χρήση αυτής της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας».
Ο οργανισμός αναπτύσσει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της τεχνητής νοημοσύνης, διευκολύνοντας την ανάπτυξη προτύπων, παρέχοντας περιβάλλοντα δοκιμών για την αξιολόγηση αυτών των συστημάτων. Το αίτημα ζητά τη συμβολή των εταιρειών AI και του κοινού σχετικά με τη διαχείριση του κινδύνου και τη μείωση της παραπληροφόρησης.
Η generative τεχνητή νοημοσύνη -η οποία μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο βάσει των αιτημάτων του χρήστη- έχει προκαλέσει ενθουσιασμό καθώς και φόβους μέσα στους τελευταίους μήνες, σχετικά με το ότι θα μπορούσε να καταστήσει ορισμένες θέσεις απαρχαιωμένες, να προκαλέσει πλήγμα σε εκλογικές διαδικασίες και να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Το διάταγμα του Biden έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να ορίσουν πρότυπα για αυτές τις δοκιμές και να αντιμετωπίσουν τους χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους, καθώς επίσης και θέματα γύρω από την κυβερνοασφάλεια.
Τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση δημόσιας αξιολόγησης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου συνεδρίου για το cybersecurity, και διοργανώθηκε από τις AI Village, SeedAI, Humane Intelligence.
Χιλιάδες συμμετέχοντες προσπάθησαν να καταλάβουν εάν «θα μπορούσαν να κάνουν τα συστήματα να παράγουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα ή να αποτύχουν με άλλον τρόπο, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που παρουσιάζουν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.