Η Ookla έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «State of Worldwide Connectivity in 2023», σύμφωνα με τα οποία η μέση παγκόσμια ταχύτητα λήψης στο 5G παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 20% στο τρίτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 203,04 Mbps, σε σύγκριση με 168,27 Mbps στο 3ο τρίμηνο του 2022. Αυτή η βελτίωση, σύμφωνα με την εταιρεία, ευθυγραμμίζεται με μια σημαντική αύξηση των παγκόσμιων συνδρομών 5G, υποδηλώνοντας θετική πρόοδο στην υιοθέτηση του 5G και στην απόδοση.
Την ίδια στιγμή, έχουν υπάρξει αλλαγές και στην κατάταξη των κορυφαίων χωρών, όσον αφορά στις επιδόσεις των δικτύων. Οι λίστα με τις 10 κορυφαίες χώρες γνώρισαν αξιοσημείωτες αλλαγές, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ξεπερνώντας τη Νότια Κορέα. Η Μαλαισία, η Ινδία και η Δομινικανή Δημοκρατία έκαναν, επίσης, σημαντικά βήματα, επιδεικνύοντας μια δυναμική αλλαγή στο παγκόσμιο τοπίο του 5G.
Η περιφερειακή αλλαγή, όσον αφορά στην απόδοση του 5G, είναι αξιοσημείωτη. Το 2022, οι μισές από τις 10 κορυφαίες χώρες ήταν από τη Μέση Ανατολή, ενώ, το 2023, το ίδιο ποσοστό προερχόταν από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Η ανάλυσή της εταιρείας υποδηλώνει ότι οι early adopters στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έχουν ξεπεράσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στην απόδοση του 5G, λόγω παραγόντων όπως η πρώιμη διαθεσιμότητα του φάσματος και οι κυβερνητικές πολιτικές.
Οι δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του Speedtest υποδεικνύουν, σύμφωνα με την Ookla, πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο 5G. Παρά τις προόδους στην τεχνολογία, σημειώθηκε μείωση του Net Promoter Score (NPS) (το οποίο βασίζεται στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να προτείνετε τον πάροχο σας σε έναν φίλο ή συνάδελφο») μεταξύ των χρηστών 5G. Οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή τη δυσαρέσκεια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις μη ικανοποιημένες προσδοκίες και τις αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών ταχυτήτων και εκείνων που διαφημίζονται.
Παράλληλα, υπήρξε πρόοδος στα σταθερά δίκτυα. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα σταθερά δίκτυα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση απόδοσης, με αύξηση 19% στη μέση ταχύτητα λήψης (83,95 Mbps) και 28% αύξηση στην ταχύτητα μεταφόρτωσης (38,32 Mbps), στο τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη μετάβαση σε προηγμένες ευρυζωνικές τεχνολογίες, ιδιαίτερα σε Fiber-to-the-Home (FTTH).
Παρά τις βελτιώσεις στην παγκόσμια συνδεσιμότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που δεν εμπίπτουν στην κάλυψη δικτύου. Τα δεδομένα του Speedtest φέρνουν στο προσκήνιο τις διαφορές στην απόδοση μεταξύ σταθερών και κινητών δικτύων σε διαφορετικές περιοχές, τονίζοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των προκλήσεων που βλέπει η συνδεσιμότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο.