Μια διακομματική ομάδα βουλευτών έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, προειδοποιώντας ότι οι ευρωπαϊκοί τεχνολογικοί κανονισμοί στοχεύουν άδικα αμερικανικές εταιρείες, καθώς δεν περιλαμβάνουν πολλές κινεζικές ή ευρωπαϊκές.
Σύμφωνα με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA), πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας -Alphabet, Amazon, Apple, Meta και Microsoft- ορίστηκαν ως «gatekeeper».
Από τον Μάρτιο του 2024, αυτές οι εταιρείες -καθώς και η κινεζική ιδιοκτήτρια του TikTok, η ByteDance- θα πρέπει να κάνουν τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων τους διαλειτουργικές με εκείνες ανταγωνιστών και να επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν ποιες θέλουν προεγκατεστημένες στις συσκευές τους.
Σε επιστολή που επικαλείται το Reuters, 21 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να βλάψουν τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα και τα συμφέροντα ασφαλείας, καλώντας τον Biden να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από την ΕΕ ότι θα εφαρμοστούν δίκαια.
«Η διασφάλιση της ηγετικής μας θέσης σε αυτόν τον τομέα είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομία μας και τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε η επιστολή. «Ο χαρακτηρισμός κορυφαίων εταιρειών των ΗΠΑ ως “gatekeepers” απειλεί να ανατρέψει την αμερικανική οικονομία, να μειώσει την παγκόσμια ηγεσία μας στην ψηφιακή σφαίρα και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών».
Η Ευρώπη θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ως ο παγκόσμιος ηγέτης στη ρύθμιση της τεχνολογίας. Ο ευρωπαϊκός νόμος Digital Markets Act (DMA) και ο Digital Services Act (DSA) αποτελούν απόπειρες προσαρμογής της νομοθεσίας, ώστε να ρυθμιστούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Η επιστολή αναφέρθηκε και στο θέμα των κινεζικών, με τους Βουλευτές να διερωτώνται γιατί οι Alibaba, Huawei και Tencent έχουν αποφύγει τον χαρακτηρισμό και γιατί οι ευρωπαϊκές έχουν αποφύγει κάθε έλεγχο. «Η ΕΕ απέτυχε ανεξήγητα να προσδιορίσει ευρωπαίους λιανοπωλητές, πλατφόρμες κοινής χρήσης περιεχομένου, εταιρείες πληρωμών και τηλεπικοινωνίες», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Οι υπογράφοντες κάλεσαν τον Biden να ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους νομοθέτες ότι ο DMA δεν θα χρησιμοποιηθεί άδικα για να στοχεύσει αμερικανικές εταιρείες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την ΕΕ να μην ρυθμίσει υπερβολικά τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Όταν ο DMA ήταν ακόμη υπό κατάρτιση, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε στους εκπροσώπους της ΕΕ ότι η χρήση του νομοσχεδίου για στόχευση των αμερικανικών εταιρειών θα εμπόδιζε την ικανότητά συνεργασίας.
Από το 2021, το EU-U.S. Trade and Technology Council (TTC) προσπάθησε να εναρμονίσει τους τεχνολογικούς κανονισμούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους νομοθέτες να επιδιώκουν συναίνεση σε θέματα όπως η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι ξένες επενδύσεις.