Στις υψηλές τιμές χονδρικής που επηρεάζουν τη λιανική, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τη χαμηλή ζήτηση για συνδέσεις FTTH (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις) η Nova, η οποία έχει εγείρει θέμα στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αναφορικά με την επιλογή του μελετητή για το μοντέλο καθορισμού των τιμών χονδρικής.
Υπέβαλε στην ΕΕΤΤ αίτηση πρόσβασης στα έγγραφα για τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για το μοντέλο και έχει αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία την εκπόνηση σχετικών τεχνικοοικονομικών μοντέλων με σκοπό την κατάθεσή τους στην Επιτροπή και προκειμένου να στηρίξει το σκεπτικό της.
«Έχουμε επανειλημμένως εκθέσει το θέμα ότι οι τιμές χονδρικής άνω των 100Mbps έχουν καθηλώσει την αντίστοιχη ζήτηση» σημειώνει σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, και προσθέτει: «Το 2024 θα επανακαθοριστούν οι τιμές αυτές. Το μοντέλο κοστοστρέφειας (bottom-up) ρυθμίζει μία αγορά υψίστης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και εξυπηρετεί τους εθνικούς μας στόχους για την ανταγωνιστικότητα στην ψηφιακή οικονομία. Για αυτό το λόγο, ζητήσαμε πρόσβαση στα έγγραφα για τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου. Οφείλουμε όλοι να αναδείξουμε τα θέματα του μοντέλου βάζοντας ως γνώμονα να μπει η ίνα στα σπίτια των πολιτών το γρηγορότερο δυνατόν. Ενδεικτικά θα πω ότι στο μοντέλο που χρησιμοποιείται λαμβάνει υπόψη του ταχύτητες εκτός πραγματικότητας και έχει κοστολογήσει πολύ ακριβά τις ταχύτητες του FTTH από 100 Mbps και πάνω».
Σύμφωνα με τον ίδιο «με τις ισχύουσες τιμές χονδρικής στις ταχύτητες σύνδεσης άνω των 100 Mbps, σε 5 χρόνια από τώρα θα είμαστε ακόμα στον χαλκό. Θα έχει η χώρα κάλυψη (διαθεσιμότητα) 80% σε FTTH αλλά η πλειοψηφία των συνδέσεων θα είναι σε χαλκό. Με άλλα λόγια θα περνάει η ίνα έξω από τα περισσότερα σπίτια και μέσα στα σπίτια θα έχουμε ακόμα internet μέσω χαλκού. Αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο σύμφωνα με την οδηγία από την ΕΕ για κάλυψη με 1Gbps του 100% της χώρας μέχρι το 2030, τότε η επιτάχυνση της διείσδυσης της τεχνολογίας του FTTH είναι μονόδρομος και υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων μερών».
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στην συζήτηση των CEOs στο πλαίσιο του InfoCom World 2023, η κάλυψη σε συνδέσεις FTTH βρίσκεται στο 36% με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 57%. Το θέμα της κάλυψης, πάντως, δεν δείχνει να απασχολεί τους παρόχους οι οποίοι αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν τις επενδύσεις τους. Θεωρούν πως η Ελλάδα θα πιάσει το στόχο για καθολική κάλυψη με δίκτυα FTTH έως το 2030.
Οι συνδρομητές FTTH είναι περί τις 350 χιλ., δηλαδή η διείσδυση της υπηρεσίας είναι περίπου στο 7%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 30% και να σημειωθεί ότι τουλάχιστον οι μισές από τις συνδέσεις FTTH υλοποιήθηκαν με επιδότηση (κουπόνι) στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι αναφορικά με τις αιτίες της χαμηλής ζήτησης για FTTH.
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής – Μετασχηματισμού και Παρόχων του ΟΤΕ, σημείωσε σχετικά πως σαφώς η ζήτηση δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ούτε αυτή που είχαν υπολογίσει στα επιχειρηματικά πλάνα του Ομίλου.
Το απέδωσε στην έλλειψη εφαρμογών που δημιουργούν την ανάγκη στους πολίτες για μεγαλύτερες ταχύτητες καθώς και στο γεγονός ότι η εγκατάσταση της ίνας σε ένα ακίνητο έχει μια διαδικασία που σε κάποιες περιπτώσεις αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους.
Ο Χάρης Μπρουμίδης, διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, θεωρεί πως είναι λάθος η προσέγγιση πως για τη χαμηλή ζήτηση σε FTTH φταίνε οι τιμές, χωρίς να υποστηρίζει πάντως, ότι δεν παίζουν ρόλο, όπως είπε σε αποστροφή του λόγου του. Για τον κ. Μπρουμίδη η συζήτηση πρέπει να στραφεί στο να έχουμε αξιόπιστα – ποιοτικά δίκτυα, ενώ θύμισε, μιλώντας επίσης στο Infocom, πως συνολικά η Ευρώπη είναι πίσω στη συνδεσιμότητα σε σχέση με Κίνα και ΗΠΑ και αυτό έχει άμεση σχέση με την χαμηλή απόδοση των επενδύσεων.