Η Google, η Meta, η Qualcomm και επτά ακόμη τεχνολογικές εταιρείες προχωρούν σε συνεργασία, ώστε να προωθήσουν τα «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα», ως απάντηση στους νέους τεχνολογικούς κανόνες της ΕΕ.
Υπό την ονομασία Coalition for Open Digital Ecosystems (CODE), η ένωση των εταιρειών δήλωσε ότι θέλει να προωθήσει τις ανοικτές πλατφόρμες και τα ανοικτά συστήματα, για να τονώσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ευρώπη.
Το γκρουπ των εταιρειών αναφέρει ότι θα συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλες επιχειρήσεις, σε σχέση με την ψηφιακή «ανοικτότητα», αλλά και για το πώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη «μέσω της εφαρμογής του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA) και τις μελλοντικές εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο».
Ο DMA απαιτεί από τους gatekeepers -τους τεχνολογικούς κολοσσούς που ελέγχουν την πρόσβαση στις πλατφόρμες τους- να επιτρέπουν σε τρίτους να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες τους, αλλά και στους business users να προωθούν τις παροχές τους και να συνάπτουν συμβάσεις με τους πελάτες τους εκτός της πλατφόρμας του gatekeeper.
«Είχαμε πολλές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με το ποιο είναι το “καλό”, όταν πρόκειται για τα ψηφιακά οικοσυστήματα της Ευρώπης, το τι προωθεί την καινοτομία και το τι θα επηρεάσει θετικά την ανταγωνιστικότητα. Πιστεύουμε ότι η ανοικτότητα είναι το κρίσιμο στοιχείο», είπε ο ιδρυτής της Lynx, Stan Larroque.
Άλλα μέλη του γκρουπ είναι η κινεζική εταιρεία κατασκευής έξυπνων συσκευών Honor, η κινεζική Lenovo, η γαλλική startup εταιρεία επαυξημένης πραγματικότητας Lynx, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Motorola, η βρετανική Nothing, η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας Opera και ο γερμανικός πάροχος υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων Wire.
Ο συνασπισμός στοχεύει να «ανοίξει» τα ψηφιακά οικοσυστήματα μέσω διακλαδικής συνεργασίας και να προωθήσει, μεταξύ άλλων, την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα και τα διαλειτουργικά συστήματα.