Χρειαζόμαστε λιγότερα κινητά τηλέφωνα; Ιδού το ερώτημα. Και όταν λέμε κινητά τηλέφωνα, εννοούμε τα smartphones με τις μεγάλες και πολύχρωμες οθόνες, που τραβούν το βλέμμα και το ενδιαφέρον μας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι πάντα μαζί μας, για να μας βοηθούν και να μας… ενοχλούν. Μήπως η λύση είναι να… καταργήσουμε τις οθόνες; Και δεν εννοούμε να επιστρέψουμε σε «dumbphones» με κουμπιά, αλλά σε κάτι τελείως διαφορετικό.
Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκαν οι δημιουργοί του AI Pin, μιας «καρφίτσας» που στέκεται στο πέτο του χρήστη, προβάλλοντας και κάποιες πληροφορίες στην παλάμη του, μέσω μιας οθόνης λέιζερ. Ο συνολικός έλεγχος της συσκευής γίνεται μέσω φωνής. Στόχος της είναι να επιτρέψει στον κάτοχο της να κινείται ελεύθερα, χωρίς να επιβαρύνεται από ηλεκτρονικά και οθόνες που ζητούν συνέχεια την προσοχή του. Το θέλετε αυτό; Μάλλον όχι.
Όσο «iPhone killer» και αν χαρακτηρίζεται το AI Pin, όσο «καινοτόμα» χαρακτηριστικά και αν έχει, η αλήθεια είναι πως, μέχρι να βρούμε κάποια πολύ καλή εναλλακτική (ολογράμματα;), οι οθόνες είναι μια χαρά και τις χρειαζόμαστε. Η φωνή και μια προβολή μέσω λέιζερ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε μια οθόνη και τα use cases που είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν. Η λύση, απέναντι στην κατάχρηση του smartphone, δεν είναι να το καταργήσουμε. Είναι, απλώς, να το χρησιμοποιούμε με μέτρο.
Σε μια εποχή κατά την οποία ο κόσμος βλέπει, ολοένα και περισσότερο, βίντεο και σχετικό περιεχόμενο, η φωνή δεν είναι η εναλλακτική. Μπορεί να συμπληρώσει τη διαδικασία (βλ. φωνητικοί βοηθοί που, σε κάθε περίπτωση, δεν κατάργησαν τις οθόνες και τα smartphones όπως τα ξέραμε), αλλά όχι να την αλλάξει. Το AI Pin είναι μια καλή ιδέα, αλλά όχι η επόμενη επανάσταση στην αγορά της κινητής και των smartphones. Για αυτό και πριν το σημερινό editorial, μάλλον είχατε μέρες να διαβάσετε για αυτό το προϊόν…
Τα smartphones, μέχρι την επόμενη μεγάλη επανάσταση, είναι εδώ για να μείνουν. Και όχι μόνο να μείνουν, αλλά να χρειάζονται και την εφαρμογή διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους. Ένα πεδίο που φέρνει και σχετικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Για αυτό βλέπουμε να πληθαίνουν οι εταιρείες που αγοράζουν και πουλάνε ανακατασκευασμένες συσκευές ή που αναπτύσσουν ολόκληρα markeplace γύρω από τη συγκεκριμένη αγορά. Και ξέρετε κάτι; Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως στην Ελλάδα τα πάμε καλά επί του συγκεκριμένου θέματος.
Για την ακρίβεια, η χώρα μας κατακτά την κορυφή στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων. Η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ανακύκλωσαν τα παλιά κινητά ή smartphone τους το 2022, ακολουθούμενες από τη Δανία (14%) και αρκετές χώρες που βρέθηκαν κοντά στο 12% (Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία). Η Κροατία (32%) και η Ολλανδία (24%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο.
Επίσης, η αγορά της κινητής δείχνει τα «δόντια» της και σε ένα άλλο θέμα: η κίνηση δεδομένων από τα δίκτυα κινητής στην Ευρώπη θα τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τη «μεταπήδηση» από το 4G στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τις αυξανόμενες βελτιώσεις στην κάλυψη και τη χωρητικότητα του 5G να πυροδοτούν αυτήν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με το European Mobile Economy Report του GSMA, οι συνδρομητές 5G ενδιαφέρονται για την προσθήκη high-bandwidth υπηρεσιών και περιεχομένου στα συμβόλαια κινητής, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για παιχνίδια, extended reality και βίντεο.
Με τη σειρά τους, αυτές οι απαιτήσεις θα οδηγήσουν σε συνεχείς επενδύσεις στα δίκτυα από τους παρόχους, οι οποίοι αναμένεται πως θα δαπανήσουν περισσότερα από 198 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των δικτύων τους έως το 2030. Η έκθεση, η οποία αξιολογεί την συνεισφορά του οικοσυστήματος της κινητής στην οικονομία της Ευρώπης, δείχνει ότι ο τομέας παρείχε αξία 910 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2022, με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες κινητής να παράγουν το 4,3% του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρώπης!
Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και πολλά τα δισεκατομμύρια. Ίσως αυτά βλέπει η Βόρεια Κορέα και αποφάσισε, όπως διαβάζαμε πριν από μερικές μέρες, να «παρουσιάσει» ένα νέο smartphone, το Hwawon, για το οποίο έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα γνωστά. Επιπρόσθετα, το Hwawon φαίνεται πως κάνει την εμφάνιση του ενόψει μιας διαδικασίας αναβάθμισης της υποδομής των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη χώρα. Τον περασμένο μήνα, η Β. Κορέα φέρεται να άρχισε την εισαγωγή μεταχειρισμένου εξοπλισμού, για να αναβαθμίσει τους σταθμούς βάσης 3G με νεότερο εξοπλισμό και, πιθανώς, για να διαθέσει ένα δίκτυο 4G.
Λέτε ο Kim Jong Un να ζητήσει από τους OTT να πληρώσουν fair share και για τα δικά του δίκτυα; Ίδωμεν!
Το editorial δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες, Ιανουάριος 2024